Index Vakbarát Hírportál

Nem szívesen látják a lengyelek a putyinista motorosokat

2015. április 15., szerda 20:46

A lengyel kormányfő provokációnak nevezte a Putyint támogató motoros klub vonulását

Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök szerdán provokációnak nevezte a Vlagyimir Putyin orosz államfőt támogató Éjszakai farkasok nevű orosz motoros klub azon tervét, hogy Lengyelországon is átvonulnának a második világháborúban aratott győzelem emlékére, jelenti az MTI.

A legalább ötezer tagot számláló motoros klub nemrégiben hirdette meg az eseményt, amelynek keretében tagjai 6000 kilométert tennének meg Moszkva és Berlin között, több európai várost érintve. Mint azt honlapjukon is írják, a náci Németország felett aratott győzelem hetvenedik évfordulóját akarják így megünnepelni.

Ewa Kopacz szerdán provokációnak nevezte a motorosok tervét, és arra figyelmeztette őket, hogy a törvény erejével sújtanak le rájuk, ha megzavarják a közrendet.

Lengyelországban sokan tiltakozásukat fejezték ki a rendezvény ellen. Emberek ezrei követelik a Facebook közösségi oldalon alakult csoportokban, hogy ne engedjék be az Éjszakai farkasok tagjait az országba. Az orosz állampolgároknak vízumra van szükségük az Európai Unióba való belépéshez.

A német belügyminiszter eközben közölte, a kormány tud az orosz motoros klub tervezett túrájáról, amelyet az "illetékes hatóságok figyelemmel fognak követni". A berlini külügyminisztérium szóvivője pedig elmondta, eddig egyetlen hasonló csoport sem nyújtott be vízumkérelmet.

A Putyinhoz hű orosz motorosok április végén vonulnának Moszkvából a Minszk-Breszt-Wroclaw-Brno-Pozsony-Bécs-München-Prága-Torgau-Karlshorst útvonalon egészen Berlinig.

A motoros klub vezetőjét egyébként baráti szálak kötik az orosz elnökhöz. 2012 júliusában Putyin Viktor Janukovics akkori ukrán elnököt is megvárakoztatta amiatt, hogy a krími Jaltában tartott találkozó előtt váratlan kitérőt tett, és meglátogatta a "Sebész" becenévre hallgató klubelnököt, Alekszandr Zaldosztanovot és az Éjszakai farkasok Szevasztopol mellett felütött táborát.

Az elnök 2013-ban a fiatalok hazafias neveléséért és a hazát védők emlékének megörökítéséért végzett tevékenységéért becsületrenddel is kitüntette a klubvezetőt.

Rovatok