Index Vakbarát Hírportál

Ebolagyanús beteget kezelnek Szlovéniában

2015. április 16., csütörtök 15:56

Nagy valószínűséggel ebolás beteget kezelnek Szlovéniában – ezt a ljubljanai klinikai központ orvosai jelentették be csütörtökön rendkívüli sajtókonferencián. Az MTI szlovén hírekre hivatkozó tudósítása szerint szlovén állampolgárról van szó, aki nemrég tért haza Afrika egyik országából, amelyben még aktív a betegség.

A gyanús beteget szerdán szállították be a kórházba magas lázzal. Az orvosok a tünetek alapján ebolára gyanakszanak. A szükséges vizsgálatok és elemzések még folynak, a laboreredmények néhány napon belül igazolhatják az orvosok gyanúját.

Franc Strle, a kórház fertőzőosztályának vezetőorvosa a sajtónak úgy nyilatkozott, a végleges eredmény ismeretéig nem zárhatják ki, hogy a beteg a halálos vírussal fertőződött meg. Arról is beszámolt, hogy a beteg állapota kielégítő.

A Nyugat-Afrikában pusztító ebolajárvány 2014 eleje óta tart, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március közepi jelentése szerint már több mint tízezer halálos áldozata van.

Libériában 9343-an fertőződtek meg, és közülük 4162 beteg halt bele a fertőzésbe, Sierra Leone területén 11 677 ebolás esetet regisztráltak, közülük 3655-en haltak meg a járvány miat, a szomszédos Guinea területén 3330-an fertőződtek meg a vírussal, és közülük 2187 ember veszett oda a betegségben.

A vérzéses láz elérte Szenegál, Nigéria és Mali területét is, ott azonban sikeresen megállították a terjedését. De március óta világszerte is visszaesést mutat a járvány: a múlt hónap első hetében már az előző hetinél kevesebb új fertőzést találtak, 132 után 116-ot.

Rovatok