Index Vakbarát Hírportál

Nukleáris anyagot raboltak Mexikóban

2015. április 16., csütörtök 08:09 | aznap frissítve

Ipari felhasználásra gyártott, irídium-192-es nukleáris anyagot raboltak el Mexikóban, ezért a hatóságok öt szövetségi államra kiterjedő riadót rendeltek el - közölte az MTI.

A radioaktív tartalmú anyagot a Mexikó délkeleti részén fekvő, Tabasco szövetségi állam területén lévő Cardenas településen egy helyi röntgenberendezéseket gyártó cég kamionjából vitték el hétfőről keddre virradóra. A nukleáris anyagot röntgenberendezésekben használják, de ha azt nem a megfelelő eljárásoknak megfelelően emelik ki speciális konténeréből, nagyon veszélyes lehet az emberekre.

Mexikóban 2013 decembere óta a mostani az ötödik eset, hogy radioaktív anyagot szállító teherautót rabolnak el. Februárban ismeretlenek elloptak három, radioaktív anyagokat szállító teherautót a délnyugat-mexikói Salamancában, de a járműveket nem sokkal később megtalálták egy másik államban. Szakértők szerint a tettesek feltehetően pénzszállítónak nézik a járműveket.

Az irídium-192 izotópot többek között a gyógyászatban használják a rákos megbetegedések egyes fajtáinak gyógyítására. A gamma-sugárzást kibocsátó, fényes, ezüstszínű fémet mesterségesen, nukleáris reaktorokban állítják elő a nem radioaktív irridiumból. Szabadba kerülve a sugárzó anyag veszélyes lehet az emberre, mivel magas gamma-sugárzása rákkeltő hatású. Az izotóppal való érintkezés égési sérüléseket, akkut sugárbetegséget, és halált is okozhat. Alkalmas arra, hogy terroristák sugárzó, úgynevezett piszkos bombákat készítsenek belőle.

Rovatok