Index Vakbarát Hírportál

Túl durva az injekció? Fojtsák nitrogénbe!

2015. április 19., vasárnap 15:41

Mary Fallin, Oklahoma kormányzója pénteken aláírta a törvénytervezetet, ami engedélyezné az államnak a nitrogéngázzal végrehajtott kivégzéseket. Az új módszerrel a halálos injekciót váltanák ki; a lényege, hogy az elítéltnek maszkon át nitrogéngázt kell belélegeznie, amitől megfullad.

Az eljárás támogatói – köztük Fallin – azzal érveltek a nitrogéngáz mellett, hogy egyszerre hatékony és fájdalommentes: a gázt belélegzők tíz másodperc után elvesztik az eszméletüket, és tíz percen belül meghalnak. A módszer további előnye, hogy olcsó. Bár pontos nagyságrendeket nem árultak el, tény, hogy egy ilyen kivégzéshez csak egy tartálynyi nitrogéngáz és egy gázmaszk kell.

Az államban továbbra is a méreginjekciót használják a kivégzésekhez, de az eljárást most is vizsgálja a Legfelsőbb Bíróság. A hét elején Tennessee államban felfüggesztették a kivégzéseket, mert gondok adódtak az injekciós kivégzésekkel.

Az új tervezet támogatói azt mondják, ha a méreginjekció használata nem is ütközik alkotmányos jogokba, gondot okozhat, hogy nem mindig sikerül megszerezni a kivégzéshez szükséges szert. Erre jó példa Ohio, ahol 2015-re felfüggesztették a kivégzéseket, mert nem sikerült feltölteniük a méreginjekció-készleteket. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a legnagyobb amerikai gyógyszerészcsoport is arra biztatta a tagjait, hogy ne adjanak a börtönöknek a méreginjekció-gyártáshoz szükséges vegyi anyagokat.

Ha gáz nincs, golyó is jó

Korábban még nem volt rá példa, hogy nitrogénnel végeztek volna ki egy elítéltet. A módszer ellenzői szerint a nitrogén-hipoxia viszont nincs teljesen fájdalommentes kivégzés, és a mostani döntést kutyafuttában hozták meg, hogy törvénybe iktathassák, mielőtt a Legfelsőbb Bíróság döntést hoz a méreginjekció-kérdésben.

Ha Oklahomában nem használhatják a halálos injekciót a kivégzésekhez, valószínűleg átállnak a nitrogéngázra. Ha ez a lehetőség sem jöhet szóba, az ítéleteket villamosszékkel, illetve kivégzőosztagokkal fogják végrehajtani.

Rovatok