Index Vakbarát Hírportál

A raktérbe zárva fulladhatott meg több száz menekült a hajón

2015. április 20., hétfő 10:07 | aznap frissítve

Az utasok nagy részét a raktérbe zárták azon a menekülteket szállító hajón, ami szombat éjszaka borult fel a Földközi-tengeren 110 kilométerre a líbiai partoktól. Nekik esélyük sem volt a menekülésre. A legfrissebb hírek szerint a hajón 950 ember utazott, köztük 200 nő és legalább 50 gyermek.

A totálisan túlterhelt hajó egy Tripolitól 50 kilométerre lévő kikötőből indult el, mondta az egyik túlélő. Azokat az embereket, akik nem tudtak eleget fizetni, bezárták a hajótestbe. Egy bangladesi túlélő azt mondta: az embercsempészek körülbelül 300 menekültet zárhattak be. Giovanni Salvi ügyész szerint a férfi állításait egyelőre nem erősíti meg semmi.

A hajó vasárnap éjszaka 11:30-kor adott le vészjelzést. A közelben haladó, portugál felségjelzésű, King Jacob nevű teherhajó elindult a bajba jutott hajó felé. Amikor közel ért, a menekültek mind a hajó egyik oldalára tömörültek, hogy minél előbb kimentsék őket. A hajó ekkor az oldalára dőlt, majd nagyon gyorsan elsüllyedt. A King Jacobon még csak ekkor tudták elkezdeni leereszteni a mentőcsónakokat.

A tenger nyugodt volt, és a 17 fokos víz sem számított túlságosan hidegnek. A hajón tartózkodóknak tehát viszonylag jó túlélési esélyei voltak, ehhez képest csak 28 túlélő van. A tragédiának egyelőre 24 biztos halottja van, a többieket eltűntként kezelik.

A baleset helyszínén nagyjából 5000 méter mély a tenger, ahova búvárok nem tudnak lemerülni, így lehetséges, hogy számos holttest soha nem fog előkerülni.

Ha a halottak számára vonatkozó becslések beigazolódnak, akkor ez minden idők legsúlyosabb menekültkatasztrófája a Földközi-tengeren, közölte a z ENSZ Menekültügyi Főbiztossága.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök az Európai Unió sürgős intézkedését sürgette a Földközi tengeren zajló "új rabszolgakereskedelem" kezelésére. 

Donald Tusk, az EU-tagországok állam- és kormányfőit magában foglaló Európai Tanács elnöke a hajókatasztrófa miatt az illegális bevándorlásnak szentelt, rendkívüli európai uniós csúcsértekezlet összehívását jelentette be. A találkozó csütörtökön lesz. 

Az Európai Unió belügyminiszterei is a külügyminiszterekkel együtt tanácskoznak hétfőn Luxembourgban a migrációról. Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Unió migrációs ügyekben felelős biztosa "új stratégiát" dolgoz ki az európai unióba irányuló bevándorlásról, amelyet május közepén tervez bemutatni. 

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgba érkezésekor hétfőn azt mondta: a legutóbbi tragédia után az Európai Uniónak és tagországainak nem lehet több kifogása" arra, hogy miért nem cselekszik, "azonnal" cselekvésre van szükség.

Nekünk, európaiaknak erkölcsi kötelességünk, hogy az ilyen tragédiák megelőzésére koncentráljunk, noha tudjuk, hogy nincs egyszerű megoldás. 

Szijjártó Péter szerint viszont elég volt az időhúzásból és a hosszú távú filozofálgatásból. Gyors megoldás kell, és a magyar külügyminiszter el is mondta, mi lenne az.   

Rovatok