Index Vakbarát Hírportál

20 év börtönt kapott a volt egyiptomi elnök

2015. április 21., kedd 13:00

20 év szigorított szabadságvesztésre ítélte a kairói bíróság Mohamed Murszi megbuktatott elnököt, írja az MTI.

A volt egyiptomi elnök elnök öt eljárás is folyik, de ez az első, amelyben ítélet is született. A vád szerint Murszi és a mögötte álló Szabadság és Igazságosság Pártjának vezetői az elnök ellen demonstrálók elleni fellépésre szólították fel a híveiket 2012 telén. A Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalomból kialakult Szabadság és Igazságosság Pártja arra buzdította támogatóit, vonuljanak a kairói Ittihádíja elnöki palota elé, ahol napok óta tüntetettek az ellenzéki aktivisták.

Több száz ember tett eleget a felhívásnak. A Human Rights Watch által akkor kiadott jelentés szerint szemtanúk arról számoltak be, hogy a biztonsági erők kivezényelt tagjai nem tettek különösebb erőfeszítéseket a két fél közt kirobbant erőszakos összecsapás megfékezésére.

A jelentés arról is beszámolt, hogy az elnöki palotán kívül egy rögtönzött fogdát állítottak fel, ahol negyvenkilenc ellenzékit tartottak fogva illegális körülmények között, mielőtt a rendőrségnek átadták volna őket. A HRW riport, és a kedden zárult per vádirata szerint számos fogvatartottat megkínoztak.

A tárgyalást vezető bíró, Ahmed Júszef ugyanakkor elejtette az emberöléssel kapcsolatos vádakat Mursziék ellen, és a hatalommal való visszaélés, valamint egyes tüntetők megkínzása miatt rótt ki rájuk börtönbüntetést. A tizennégy gyanúsítottból tizenkettőt húsz, kettejüket pedig tíz-tíz év szabadságvesztésre ítélte. A védelem várhatóan megtámadja az ítéletet.

Murszi ellen két másik perben is ítéletet hoznak május 16-án, az egyikben azzal vádolják, hogy Katarnak kémkedett, a másikban pedig azzal, hogy a Hamász palesztin szélsőséges szervezet fegyvereseinek segítségével tört ki börtönéből a 2011-es felkelés alatt, amely a három évtizedes Mubarak-érának vetett véget. Amennyiben bűnösnek találják, akár a halálbüntetéssel is számolhat.

Rovatok