Index Vakbarát Hírportál

Lemond a dél-koreai miniszterelnök, az ellene felhozott vádra Magyarországon csak röhögnének

2015. április 21., kedd 07:47

Csak két hónapja lett miniszterelnök Lee Wan-koo, máris benyújtotta a lemondását – írja a BBC. A dél-koreai politikus ugyanis illegális kampányfinanszírozás gyanújába keveredett, állítólag 30 millió von adományt fogadott el (ez 7 és fél millió forint) még 2013-ban. Ez az évtizedek óta ismeretlen eredetű milliárdokkal finanszírozott magyar politikában zsebpénznek tűnik, de a dél-koreai szabályok igen szigorúak: 25 ezer forintnál nagyobb összeget senki nem fogadhat el donoraitól.

Pak Gun Hje köztársasági elnök azonban egyelőre hezitál, hogy elfogadja-e a lemondást, egyelőre csak egy átfogó vizsgálatot rendelt el, valóban sáros-e a miniszterelnöke. Lee Wan-koo egy hosszas kiválasztási procedúra után került a kormány élére, miután elődje, Csung Hong-von a tavaly áprilisi kompkatasztrófa után lemondott. Kinevezése előtt két másik jelölt is szóba került miniszterelnöknek, de mindketten olyan vádakba keveredtek, melyek miatt Pak inkább ejtette őket.

Az ügyben azonban a pénznél többről van szó: április elején a rendőrök holtan találtak meg egy Szung Wan-dzsong nevű üzletembert, aki a gyanú szerint sikkasztásból származó pénzekkel próbált politikusokat megkenni. Az ő zsebében találtak rá egy listára, melyen Lee neve is szerepelt, neve után olyan számokkal, melyekből pénzösszegekre lehet következtetni.

Rovatok