Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa elmozdította a gyerekmolesztálást eltussoló amerikai püspököt

2015. április 21., kedd 18:54

Ferenc pápa kedden elfogadta Robert W. Finn püspöknek, az egyesült államokbeli Kansas City-Saint Joseph püspökének lemondását. Robert W. Finn volt az első katolikus püspök, akit az Egyesült Államokban gyermekekkel szembeni szexuális visszaéléssel kapcsolatos vádak miatt több esetben is elítéltek - írja az MTI. 

Utoljára az amerikai bíróság 2012-ben ítélkezett felette, mivel a püspök védelmet nyújtott egyik paptársának, a pedofil pornográfiával vádolt Shawn Ratigan atyának, aki plébániáján meztelen gyermekeket fényképezett le. A plébánia hívői a Szentszékhez írt levélben követelték Robert W. Finn püspök távozását. A vatikáni Hittani Kongregáció egyházi vizsgálatot indított, s ezt követően Ferenc pápa most elfogadta a püspök lemondását. 

Pedofilia vádjával 2014 szeptemberében a Vatikán területén őrizetbe vették a lengyel Josef Wesolowski volt nunciust. Vatikáni bíróság elé állították és a Hittani Kongregáció kizárta a papi rendből.  Szintén tavaly szeptemberben Ferenc pápa leváltotta Rogelio Ricardo Livieres Planót, a paraguayi Ciudad del Este püspökét a paptársai által elkövetett szexuális visszaélések elhallgatása miatt. Keith O'Brien skót bíboros idén márciusban mondott le a címével járó jogokról és kiváltságokról, miután  2013-ban szexuális botrány miatt távozott a skót katolikus egyház éléről. 

Rovatok