Index Vakbarát Hírportál

Nyolcszázan fulladhattak a Földközi-tengerbe

2015. április 21., kedd 07:00

Hétfő este őrizetbe vették az olasz hatóságok a múlt hétvégi földközi-tenger hajókatasztrófa két túlélőjét, akikről azt feltételezik, az illegális bevándorlókat szállító, vasárnap szerencsétlenül járt halászhajó legénységéhez tartoztak; egyikük lehet a kapitány - írja az MTI. 

Ahogy arról mi is írtunk, a menekülteket szállító hajó vasárnapra virradó éjszaka borult fel, egyelőre pontosan nem ismert okokból. A korábbi hasonló estek alapján előfordulhatott, hogy egy közeledő hajó miatt az utasok a fedélzet egyik oldalán zsúfolódtak össze, és ezt a súlypont-eltolódást már nem bírta ki az amúgy is túlterhelt hajó.

A tragédia 27 túlélője hétfőn este érkezett a szicíliai Catania kikötőjébe, ott rögtön előállították a személyzet tunéziai és szíriai nemzetiségű tagjait, akik közül az előbbi a hajó kapitánya lehet. A két férfit illegális bevándorlás segítésével vádolják, a kapitány terhére pedig gondatlanságból elkövetett emberölést is rónak a hajó elsüllyedése miatt.

A túlélők mindegyikét meghallgatták a nagy menekültügyi szervezetek olaszországi képviselői is. Ezt követően az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és a Nemzetközi Migrációs Szervezet közös éjszakai tájékoztatóján bejelentette, a halottak száma 800 körül mozoghat. A hatóságok eddig csak annyit mondtak, hogy 28-an túlélték a balesetet, és 24 holttestet találtak meg. De a  baleset helyszínén nagyjából 5000 méter mély a tenger, ahová a búvárok már nem tudnak lemerülni, így lehetséges, hogy számos holttest soha nem fog előkerülni.

A tanúk elmondása alapján Szíriából próbálkoztak a legtöbben, de mintegy 150 eritreai és számos szomáliai menekült is a tengerbe veszhetett. A túlélők között azonban volt mali, gambiai, szenegáli és bangladesi állampolgár is.

Már a korábbi tragédiák alkalmával is mindenki azt mondta, hogy tovább nem halogatható az illegális menekültproblémára adott rendszerszintű válasz, de a mostani tömegkatasztrófa talán tényleg cselekvésre ösztönzi az EU vezetőit: csütörtökre uniós csúcsot hívtak össze a témában, melyre hivatalos Orbán Viktor is.

Rovatok