Index Vakbarát Hírportál

Életfogytiglan ebolatagadóknak

2015. április 22., szerda 19:38

Tizenegy embert ítélt a bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre Guineában, mert 2014 szeptemberében meggyilkolták az ebolavírus terjedése ellen küzdő egészségügyi szervek egy, a lakosság tájékoztatására kiküldött csoportjának nyolc tagját - közölték igazságügyi források az MTI szerint.

Az ügynek összesen huszonhat vádlottja volt, a másik tizenötöt felmentették - közölte a bírósági forrás. A vádlottak ügyvédjének hat napja van, hogy fellebbezzen a bíróság ítélete ellen. Az ügyész tizenöt vádlottra kért halálos ítéletet a bírótól, mert szerinte "a legszörnyűbb, barbár és kegyetlen bűnöket" követték el.

A vád szerint az elítéltek 2014. szeptember 16-án az ország déli részén a lakosság tájékoztatására kiküldött egészségügyi dolgozók és a sajtó munkatársaiból álló csoport nyolc tagját meggyilkolták, miközben azt kiáltozták, "fehér összeesküvők".

Nyugat-Afrika sok részében a lakosság továbbra sem hisz a járvány létezésében. Az orvosok és egészségügyi hatóságok a munkájukat megnehezítő közhiedelmek miatt tanácstalanok, mert az emberek inkább a hagyományos törzsi gyógyítókban bíznak. Még ha el is ismerik a betegség létezését, a nyugati, fehér segélymunkásokat okolják a megbetegedésekért. 2014 augusztusában például egy libériai szegénynegyed lakói megostromoltak egy kórházat, és legkevesebb 17 ebolás beteget kiszabadítottak egy elkülönített osztályról.

Rovatok