Index Vakbarát Hírportál

Végigfotózott egy brutális késelést, nem bánt meg semmit

2015. április 23., csütörtök 21:37 | aznap frissítve

Brutális jelenetnek volt a szemtanúja a helyi lap egyik fotóriportere a dél-afrikai Johannesburgban. A városban napok óta komolyabb összecsapások vannak, mióta Goodwill Zwelithini zulu király azzal tüzeli a helyieket, hogy a bevándorlók elveszik előlük a munkát és a megélhetést. A South Africa Sunday Times fotósa a környéken tapasztalt utcai erőszakról, és az esti fosztogatásokról készített anyagot a kerületben, amikor belebotlott ebbe a véres jelenetbe. A fotós a TIME-nak számolt be a késelés részleteiről.

28 másodpercig tartott a dulakodás, amikor utcai tüntetők rontottak rá egy középkorú férfira. Emmanuel Sithole Mozambikból menekült Dél-Afrikába, és egy saját boltja volt az egyik szomszédos utcában. Munkába tartott a kora reggeli órákban, amikor a képeken látható három férfi körbevette, egyikük kést rántott és nekiesett. A fotós szerint az első pillanattól egyértelmű volt a támadók szándéka: meg akarták ölni a férfit.

Miután a támadók észrevették, hogy fotózzák őket, elrohantak a helyszínről, de a fotós egészen eddig a pontig nem avatkozott közbe. Kollégájával felsegítették a súlyosan megsebesített férfit, majd kórházba próbálták szállítani. A kórházban derült ki, hogy aznap nem ment be dolgozni az egyetlen orvos, aki szintén bevándorló volt, és támadásoktól tartva inkább otthon maradt. Mire elértek a következő kórházba, a sérült férfin már nem lehetett segíteni.

A Sunday Times címlapon hozta a képeket, hogy felhívják a figyelmet az utcán uralkodó tarthatatlan állapotokra, de a sokkoló fotókkal azt érték el, hogy az olvasóik ellenük fordultak. A lapot a nyers képek miatt kritizálták, és a fotóst kezdték hibáztatni, amiért nem próbálta megakadályozni a dulakodást – pedig erre három ember ellen, egyedül, kevés esélye lett volna.

A TIME is feltette a klasszikus kérdést a fotósnak – ez az eset ugyanis tökéletes példája az egyik legfontosabb újságírói dilemmának:

Szabad-e beavatkozni az események alakulásába – kockáztatva azt, hogy ezzel megváltoztatjuk annak kimenetelét, és a valóság helyett manipulált eseményről számolunk be, vagy arra kell törekednünk, hogy kívülállóként mutassuk be a valóságot?

Könnyű erre a kérdésre az utóbbit válaszolni, kivéve amikor a szemünk láttára szúrnak le valakit a nyílt utcán. A Sunday Times fotósa viszont azt mondja, nem bánta meg, hogy végig fotózott. Három támadó ellen nem lett volna esélye fellépni, a jelenléte viszont hozzájárult ahhoz, hogy a támadók elmeneküljenek – így a férfi akár meg is menekülhetett volna, ha sikerül időben kórházba szállítani.

Az újságban megjelent fotók alapján a rendőrség mind a négy támadót azonosította és elfogta.

Rovatok