Index Vakbarát Hírportál

Iszlamista koalíció támadja a szír kormányerők egyik utolsó védőbástyáját

2015. április 24., péntek 16:11

Az al-Kaida Szíriában megtámadta a kormányerők egyik utolsó északnyugati védőbástyáját egy magát a "Hódítás hadseregének" nevező iszlamista koalíció részeként, írta az MTI. Csütörtökön indított offenzívát az Idlíb tartománybeli Dzsiszr-es-Sugur bevételére, néhány héttel azután, hogy ugyanez a szövetség elfoglalta a tartomány székhelyét, Idlíb várost.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű, londoni székhelyű civil szervezet szerint az al-Kaida an-Nuszra Front nevű ága legalább 15 öngyilkos merénylőt küldött a városba, akik annak különböző pontjain felrobbantották magukat.

A radikális iszlamisták legalább négy gátat elfoglaltak a város körül. Helyszíni beszámolók szerint a szemben álló felek között péntek délután is összecsapások zajlottak. A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők hajnal óta több tucatnyi légicsapást mértek a lázadók állásaira az emberi jogi szervezet közlése szerint.

Szakértők szerint a város stratégiai fontosságát az adja, hogy a török határhoz és a kormányhadsereg egyik fellegvárának számító Latakia tartományhoz is közel fekszik. Dzsiszr-es-Sugur gyakorlatilag a tartomány székhelyének szerepét tölti be, miután Idlíb városát március 28-án hatalmukba kerítették a dzsihadisták.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladta a 220 ezret.

Rovatok