Index Vakbarát Hírportál

Lelőtt maláj gép: a hírszerzés előre jelezte, hogy baj van

2015. április 27., hétfő 18:20

A német hírszerzés a Malaysia Airlines légitársaság kelet-ukrajnai katasztrófája előtt napokkal jelezte a német kormánynak, hogy nem tanácsos azon az útvonalon repülni, ahol aztán be is következett a tragédia – írja a BBC.

Német sajtóértesülések szerint a figyelmeztetést két nappal a gép lelövése előtt küldték el diplomáciai táviratban a kormányzatnak. A hírszerzés azután figyelmeztette az illetékeseket, hogy 2014. július 14-én egy olyan ukrán katonai repülőgépet lőttek le a lázadók, ami 6000 méter magasan repült. Ebből nyilvánvalóvá vált, hogy a polgári repülőgépek is komoly veszélyben lehetnek a lázadók kontrollálta térségben.

A Lufthansa egyik forrása ugyanakkor közölte a német sajtóval, hogy a légitársaságokat a kormányzat nem tájékoztatta a veszélyről. Ha figyelmeztették volna a cégeket, akkor nem repültek volna arra gépek – állítja a forrás.

A Malaysia Airlines 17-es, Amszterdam és Kuala Lumpur közötti menetrend szerinti járata helyi idő szerint 2014. július 17-én délután zuhant le az orosz–ukrán határ közelében, donyecki területen. A 9M–MRD lajstromjelű Boeing 777–200ER típusú repülőgépen 283 utas és 15 főnyi személyzet tartózkodott, a tragédiában mindannyian életüket veszítették.

Ez volt a legtöbb halálos áldozattal járó légi katasztrófa a 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta, és ugyanabban az évben a Malaysia Airlinesnak már a második súlyos légi balesete.

Rovatok