Index Vakbarát Hírportál

Milliárdokat ígért a Krímnek Medvegyev

2015. április 27., hétfő 20:48

Korántsem fejeződött be a Krím félsziget Oroszország politikai-gazdasági rendszerébe való becsatolása - közölte az MTI szerint Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök, aki helyetteseivel a területre látogatott hétfőn.

A kormányfő szerint példa nélkül állónak számít egy ilyen hatalmas régió bekapcsolása Oroszország vérkeringésébe, és nem csak a terület méretei miatt, hanem mert ilyen rövid idő alatt kellett azt lebonyolítani.

A Krím félszigetet tavaly március 21-re csatolták az Oroszországi Föderációhoz, miután 16-án népszavazást tartottak a terület hovatartozásáról. Az orosz fegyveresek biztosítása mellett rendezett referendumon orosz közlések szerint a krímiek majdnem 100 százaléka voksolt igennel az Oroszországhoz csatlakozásra.

Dmitrij Medvegyev Szimferopolban elsősorban a félsziget lakosságának életkörülményeinek javításával és a gazdaság fejlesztésével kapcsolatos nyilatkozatokat tett. Azt ígérte, hogy az orosz kormány hamarosan megvizsgálja azt a törvényjavaslatot, amely a krímiek ukrán bankokban ragadt megtakarításainak megtérítésére vonatkozik.

Elmondta, hogy 1 milliárd rubelt (5,3 milliárd forint) fordítanak a rendkívül rossz állapotú lakásokban élők elköltöztetésére, és 6 milliárd rubelt (32 milliárd forint) költenek 57 krími kórház felújítására és azok berendezéseire. 170 mentőautót vásárolnak a félszigetnek. Az orosz miniszterelnök azt is kijelentette a helyetteseivel a Krím székhelyén tartott tanácskozás során, hogy a félszigeten működő vállalatok fele számíthat állami hadiipari megrendelésekre.

Rovatok