Index Vakbarát Hírportál

Nem várt vetélytársa akadt Nazarbajevnek

2015. április 27., hétfő 23:22

Szudánban két hete tartották az elnökválasztást, Kazahsztánban vasárnap. Az túlzás, hogy a két, nem különösebben demokratikus berendezkedésű országban lélegzet visszafojtva várták az előre borítékolható eredményeket.

Szudánban mégis aprócska meglepetés született, Omar Haszan Ahmed el-Besir ugyanis csak a szavazatok 94,5 százalékát szerezte meg, miközben az ellenzék bojkottálta a voksolást. A részétellel nem is lehet büszkélkedni, a hivatalos jelentések szerint a szavazásra jogosultak 46 százaléka élt jogával, a megfigyelők azonban csak 30-35 százalékra teszik ezt a számot. A győzelem egyben azt is jelenti, hogy Besirnek továbbra sem kell szembenéznie a Nemzetközi Büntetőbíróság népirtás miatt kiadott elfogási parancsával.

Nazarbajev kazahsztáni elnök még Besirnél is boldogabb lehet, 95 százalékos részvétel mellett szerezte meg ugyanis a szavazatok 97,7 százalékát, ami a nép és elnöke csodálatos egymásra találásáról tanúskodik.

A 71 éves szudáni elnök 1989, 74 éves kazahsztáni kollégája 1991 óta van hivatalban, és ha rajtuk múlik, akkor életük utolsó napjáig hivatalban is maradnak.

Rovatok