Index Vakbarát Hírportál

Súlyos zavargások az amerikai Baltimore-ban

2015. április 27., hétfő 22:40

Hét baltimore-i rendőr sérült meg azután, hogy elfajult egy tüntetés, jelentette a Baltimore Sun. A többségük csonttöréssel került kórházba.

Diákok egy csoportja azért vonult utcára a marylandi állam 620 ezres városában, mert egy 27 éves fekete fiatalembernek elfogása után tisztázatlan körülmények között eltört a gerince egy rendőrfurgonban. A sérülésbe belehalt. A zavargások a temetésével egy időben robbantak ki.

A fiatalember halála miatt hat rendőrt függesztettek fel. Freddie Gray rendőrök elől menekült társaival, de a rendőrök elkapták, rugós kést találtak nála, és betuszkolták egy rabszállító autóba, amit már nem tudott saját lábán elhagyni.

Tavaly Fergusonban, néhány hete Dél-Karolinában törtek ki zavargások, miután fekete férfit lőttek le rendőrök. Az elharapózó amerikai erőszakról itt olvashat bővebben>>>

Hétfőn iktatták be az első fekete női igazságügyi minisztert Amerikában. Az 55 éves Loretta Lynch egyik feladata az afroamerikaiak halálához vezető rendőri konintézkedések kivizsgálása.

Baltimore-ban rengeteg bolt korábban bezárt, egy plázát és metrómegállót is lezártak. Több tüntetőt őrizetbe vettek. A tüntetők egy rendőrautót is szétvertek.

Rovatok