Index Vakbarát Hírportál

Vért fröcskölve zuhant a gyerekek közé a vércse

2015. április 27., hétfő 19:45

Néhány nappal a szezon vége előtt azonnali hatállyal leállították a vitatott tavaszi madárvadászatot Máltán egy incidens miatt. Egy vadász ugyanis lelőtt egy védett vörös vércsét, amely vért fröcskölve zuhant a földre egy cottonerai házudvaron, egy olyan helyen, ahol épp gyerekek játszottak.

Joseph Muscat miniszterelnök "megbocsáthatatlannak" nevezte a történteket a Twitteren, egyben bejelentette, hogy azonnali hatállyal leállítja az április 14-én indult vadászatot, amely eredetileg április 30-án zárult volna.

Egy április 11-i népszavazáson, a témában az elsőn, amelyet népi kezdeményezésre írtak ki, hajszál híján betiltották a nagy hagyományú, de régóta hevesen vitatott madármészárlást. (A vadászat pártolói mindössze 50,44:49,56 arányban győztek.)

Málta az Európai Unió egyetlen olyan tagja, ahol - az EU-tól kapott kivételes engedéllyel - két-kéthetes periódusokban tavasszal is vadásznak a költöző madarakra (papíron csak gerlére és fürjre), miközben azok afrikai telelőhelyükről visszatérnek európai szaporodási helyükre.

A szokás ellenzői szerint a vadászok titokban túllépik a kvótákat és védett madarakat is elejtenek. A többi tagországban csak ősszel engedélyezett a madárvadászat. 

Tavaly az őszi vadászszezont fújták le Máltán, miután bizonyítást nyert, hogy vadászok védett gólyákat is elejtettek. A vadászati stop erőszakossá fajult utcai tüntetésekhez vezetett, amelyek során számos vadászt őrizetbe vettek.

Rovatok