Index Vakbarát Hírportál

Csernobil közelében ég az erdő

2015. április 28., kedd 18:54

Mintegy 270 hektár területen ég az erdő Csernobil közelében – közölte az MTI a BBC ukrán nyelvű hírszolgálata alapján. A Csernobil közelében keletkezett mostani erdőtűz 1992 óta a legsúlyosabb, de ellenőrzés alatt tartjuk a helyzetet – közölte kedd este Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő, miután a tűzeset helyszínéről visszatért az ukrán fővárosba.

"Meg szeretnék nyugtatni mindenkit, ellenőrzés alatt tartjuk a helyzetet. Magától az erőműtől mintegy 20 kilométerre lángol az erdő. A rendkívüli helyzetek állami szolgálata nagy erőkkel dolgozik, hogy megakadályozza a lángok továbbterjedését" – mondta a miniszterelnök, végül Arszen Avakov ukrán belügyminiszter bejelntése szerint a csernobili atomerőmű atomtemetőjétől mintegy öt kilométerre sikerült megállítani az erdőtűz terjedését. Mivel kedd estére gyöngült a térségben a szél, gyorsan meg lehet fékezni a lángokat a főbb tűzgócoknál is, tette hozzá.

A kormányfő azt is közölte, hogy az erdőtűz miatt nem emelkedett a háttérsugárzás szintje az atomerőmű körzetében.

Arszen Avakov belügyminiszter Facebook-oldalán kedd este azt közölte, hogy mintegy 400 hektár területen ég az erdő a csernobili atomerőműtől húsz kilométernyire.

"Tizennyolc óra 30 perckor súlyosbodott a csernobili erőmű körül a helyet. A lángok ismét az erőmű irányába terjedtek tovább. A fák lángoló koronája és az erős széllökések miatt komoly a veszélye annak, hogy a tűz kiterjed az erőmű körül kijelölt 20 kilométeres biztonsági övezetre" – írta a miniszter Facebook-oldalán.

Az erdőtűz miatt készenlétbe helyezték a nemzeti gárdát és a belügyminisztérium különleges egységeit – írta internetes oldalán az Interfax-Ukrajina hírügynökség.

Az ukrán katasztrófavédelmi szerv honlapján olvasható közlemény szerint az erdő három helyen is kigyulladt egyszerre, egyebek mellett a csernobili atomerőmű körül kialakított tiltott övezetben, Csernobil város közelében, illetve az attól délnyugatra fekvő Ivankiv településnél is. A tűzeseteket kedden délben jelentették.

Az oltási munkálatokhoz 182 tűzoltót, 32 műszaki egységet, egy Mi-8 és egy Eurocopter helikoptert, valamint két tűzoltó An-32 repülőgépet vezényeltek ki. Később újabb tűzoltók és műszaki egységek érkeztek a helyszínre, a délutáni órákban is folytatódott az oltás – írta az Ukrajinszka Pravda című ukrán hírportál.

Az erdőtűz a Csornobilszka Puscsa nevű vállalat területén keletkezett. A céget a honlapja szerint 1992-ben hozták létre a tiltott övezetben lévő erdők kezelésére.

Az eredetileg 30 kilométeres sugarú tiltott övezetet – közismertebb nevén a "Zónát" – az 1986. április 26-i atomerőmű-katasztrófa következtében szennyeződött területen alakították ki.

Rovatok