Index Vakbarát Hírportál

Életfogytiglan a gyáva kapitánynak

2015. április 28., kedd 06:22

Jogerősen életfogytiglani börtönbüntetést kapott annak a dél-koreai kompnak a kapitánya, aki a tavaly áprilisi, 300 halálos áldozatot követelő balesetért tehető felelőssé. Ri Dzsun Szok első fokon 36 évet kapott, az ügyészség halálbüntetést kért volna a 69 éves férfira – írta az MTI.

A másodfokú bíróság a súlyos gondatlanság és kötelességmulasztás vádján túl emberölésben is bűnösnek találta a kapitányt. Ezt azzal indokolták, hogy Ri Dzsun Szok maradásra szólította fel az utasokat, miközben őt az első között menekítették ki a süllyedő hajóról.

Ő maga nem volt a baleset pillanatában a hajóhídon, a kompot, fedélzetén 476 emberrel a kevésbé tapasztalt harmadtiszt vezette.

A komp Dél-Korea délnyugati részén, útban Csedzsu szigete felé süllyedt el tavaly április 16-án, az ország egyik legsúlyosabb hajószerencsétlenségét okozva. A komp nem zátonyra futott, rossz manőverezés miatt dőlt be, így került víz a hajótestbe.

A baleset idején a komp 3606 tonnányi árut és gépkocsit szállított, vagyis a rakomány súlya háromszorosa volt a maximálisan javasoltnak.

Mindössze 176 utast mentettek ki a lassan süllyedő hajóról. A háromszáz, többségében iskolás áldozat mellett kilenc embert eltűntként tartanak nyilván.

A szerencsétlenséggel kapcsolatban 399 embert helyeztek vád alá. A fellebbviteli bíróság kedden a kapitányon kívül a hajó személyzetének további 14 tagja ügyében is ítéletet hozott. Őket 18 hónaptól 12 évig terjedő börtönbüntetésre ítélték, míg a tavalyi novemberi verdikttel súlyosabb, öttől húsz évig terjedő börtönbüntetést szabtak ki rájuk.

Az ügyben indított vizsgálat feltárta, hogy a komp megengedettnél jóval nehezebb rakománya, a hajó illegális átalakítása és a kormányos szakértelmének hiánya együttesen vezetett a tragédiához.

Rovatok