Index Vakbarát Hírportál

Nyolc drogcsempészt végeztek ki Indonéziában

2015. április 28., kedd 22:17

Kivégeztek nyolc halálra ítélt külföldi drogcsempészt Indonéziában, a kilencedik, szintén halálsoron lévő, Fülöp-szigeteki elítélt azonban az utolsó pillanatban haladékot kapott, írja az MTI a helyi média értesüléseire hivatkozva.

A sortűz általi kivégzésekre helyi idő szerint szerdán, nem sokkal éjfél után került sor a Nusakambangan-sziget szigorúan őrzött börtönében. Az egyik helyi lap szerint a halálra ítéltek választhattak, hogy állva, térdepelve vagy ülve lőjék őket agyon. A kivégzőosztag húsz főből állt, azonban mindössze hármójuk fegyverében volt éles lőszer. A helyszínen tucatnyi mentőautó várakozott.

Az indonéz főügyészi hivatal megerősítette, hogy a kétgyermekes Mary Jane Fiesta Veloso hazája, a Fülöp-szigetek kérésére haladékot kapott, miután az őt beszervező személy feladta magát egy manilai rendőrőrsön. A nő ügyvédje elmondta, hogy a hatóságoknak szüksége van védence vallomására. Az anya a vádak szerint 2,6 kilogramm heroint próbált becsempészni az országba.

A manilai indonéz nagykövetség előtt tüntető tömeg a haladék hírének hallatán éljenzésbe kezdett. A kivégzések ellen egyébként Ausztrália több városában is tiltakoztak, hiszen két ausztrál is volt a halálra ítéltek között.

A korábbi információk szerint két ausztrál, négy nigériai, egy indonéz és egy brazil állampolgárt végeztek ki. Néhány napja még úgy volt, hogy egy francia állampolgárt is kivégeznek, ő azonban szintén haladékot kapott, mert előbb meg kell várni, hogy a bíróság döntsön a nemrégiben beadott kérelméről.

A mostani esettel együtt idén eddig 14 drogcsempészt végeztek ki Indonéziában, ahol rendkívül szigorúan büntetik a drogcsempészést: több mint 130 ember van a halálsoron, zömében kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt, és mintegy harmaduk külföldi állampolgár.

Rovatok