Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli állapot Baltimore-ban

2015. április 28., kedd 07:24

Bolti fosztogatásba és a rendőrökkel való összecsapásba torkollt Baltimore-ban annak a 25 éves fekete férfinak a temetése, aki a rendőri őrizetben elszenvedett gerincsérülésébe halt bele. A zavargások a tavalyi fergusoni összecsapásokkal vethetők össze, amelyek azután törtek ki, hogy egy fehér rendőr lelőtt egy fegyvertelen fekete fiatalt – írta a Reuters.

Maryland állam kormányzója rendkívüli állapotot hirdetett ki, és a Nemzeti Gárda segítségét kérte. Kedden az iskolák is zárva tartanak. Egy hétre éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el. A rendőrség eddig eddig 35 embert vett őrizetbe a CNN szerint. A Nemzeti Gárda ötezer tagja vigyázta a rendet a hatszázezres Baltimore-ban keddre virradóra.

Az április 12-én elfogott Freddie Gray kómába esve, április 19-én hunyt el, kórházba szállítása után. A vizsgálat egyelőre nem derítette ki, hogy a letartóztatás során hogyan szerezte a gerincsérülését. Ezt a Gray elfogásáról készült felvétel sem magyarázza meg. Igaz, a videó már akkor készült, amikor a kisebb bűncselekmények, utcai kábítószer-kereskedem miatt már korábban is rendőrkézre került fiatalember már láthatóan tehetetlen.

Freddie Gray rendőri őrizetbe vétele

A hétfői temetés előtt már várható volt, hogy a feketékkel szembeni rendőri erőszakkal szemben békés tiltakozásból könnyen zavargások lehetnek. Az indulatokat az elmúlt évben a fergusoni Michael Brown, és a rendőri intézkedés alatt New Yorkban meghalt Eric Garner története is felkorbácsolta.

Szombaton már voltak zavargások és fosztogatások, így a rendőrség nagyobb erőkkel készült a hétfői temetésre. Itt a felvonuló tömegből többen köveket dobáltak a rendőrök felé, akik könnygázzal válaszoltak. Az összecsapásokban 15 rendőr megsérült, két járőröző autót megsemmisítettek a tüntetők és több civil autót tettek tönkre, baseball-ütőkkel. A zavargásokat határozottan elítélte Larry Hogan, Maryland kormányzója és Baltimore polgármestere, Stephanie Rowlings-Blake is. A rendőrség szerint a zavargásokat más városokból érkező bandák szítják.

Korábban Barack Obama jelezte: a szövetségi hatóságok minden segítséget megadnak a zavargások megállításához.

Rovatok