Index Vakbarát Hírportál

Újabb összecsapások Baltimore-ban

2015. április 29., szerda 06:47

Füstgránátokat, paprikasprayt és gumilövedékeket vetett be a rohamrendőrség Baltimore városában a több száz emberből álló tiltakozó tömeg ellen, amely dacolt a helyi idő szerint kedd este tíz órakor életbe lépett kijárási tilalommal, írja az MTI.

Helyszíni beszámolók szerint a tüntetők üvegpalackokkal dobálták meg a rohamrendőröket, és visszahajigálták közéjük a füstgránátokat. Közben rendőrségi helikopterek jelentek meg a tüntetés helyszíne, a város nyugati része felett, és távozásra szólították fel az összegyűlteket. Sérültekről és letartóztatásokról egyelőre nem érkeztek hírek. Hírügynökségi jelentések szerint a város többi részén betartják a kijárási tilalmat.

Bolti fosztogatásba és a rendőrökkel való összecsapásba torkollt Baltimore-ban annak a 25 éves fekete férfinak a temetése, aki a rendőri őrizetben elszenvedett gerincsérülésébe halt bele. A zavargások a tavalyi fergusoni összecsapásokkal vethetők össze, amelyek azután törtek ki, hogy egy fehér rendőr lelőtt egy fegyvertelen fekete fiatalt – írta a Reuters.

Maryland állam kormányzója rendkívüli állapotot hirdetett ki, és a Nemzeti Gárda segítségét kérte. Kedden az iskolák is zárva tartanak. Egy hétre éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el. A hétfő délután kezdődött zavargások során 20 rendőr megsebesült és 235 tüntetőt - köztük 34 fiatalkorút - vettek őrizetbe. A Nemzeti Gárda ötezer tagja vigyázta a rendet a hatszázezres Baltimore-ban keddre virradóra. 

Barack Obama elnök részvétét fejezte ki a Gray családnak, de egyúttal kontraproduktívnak nevezte a zavargásokat. Azt mondta, a baltimore-i erőszak elterelte a figyelmet a korábbi napok békés és konstruktív tiltakozásairól. Obama leszögezte, hogy nincs mentség a baltimore-i erőszakra, a felelősöket és a fosztogatókat bűnözőkként kell kezelni.

Rovatok