Index Vakbarát Hírportál

Az EP bizottsága elé kerül Orbán halálbüntetéses ötlete

2015. április 30., csütörtök 13:02 | aznap frissítve

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője az MTI OS-nek megküldött közleményében azt állítja, hogy az Európai Parlament elnöki értekezlete arról döntött csütörtök délelőtt, hogy az EP állampolgári jogokkal, bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottsága meg fogja vitatni Orbán Viktor javaslatát a migrációval és a halálbüntetéssel kapcsolatban.

Az EP frakcióvezetői fontosnak tartották, hogy az európai közösség vizsgálja meg, hogy mit jelentene a halálbüntetés esetleges bevezetése egy uniós tagállamban. Ujhelyi szerint nem kizárt, hogy ennek eredménye nyomán a májusi plenáris ülésen parlamenti vitát is lefolytat majd az Európai Parlament Orbán kijelentéseiről.

Ujhelyi szerint ugyanis az EP szociáldemokrata elnöke és a liberális vezetők mellett még a néppárti konzervatív politikusok is válaszokat várnak Orbán kijelentései miatt

Az MTI kérdésére Martin Schulz EP-elnök szóvivője, Armin Machmer az MTI-nek megerősítette Ujhelyi állításait.

Orbán Viktor pécsi kijelentése, miszerint a kaposvári trafikos gyilkosság kapcsán napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését, kiverte a biztosítékot az Európai Parlament elnökénél, aki telefonbeszélgetést kezdeményezett Orbán Viktorral, de úgy tudjuk, hogy többen meglepődtek a Fidesz-elnökségben is.

Arról, hogy milyen következményekkel járna Magyarország számára a halálbüntetés visszaállítása, itt írtunk bővebben. Arról pedig, hogy a KDNP és a kormány igazságügyi minisztere sem ért egyet a halálbüntetés visszaállításával, itt olvashat.

Frissítés: Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egy brüsszeli sajtótájékoztatón azt mondta, több okból is erőteljesen ellenzi a halálbüntetést, amit az unió alapjogi chartája is tilt. Mint mondta,

Orbán Viktornak haladéktalanul világossá kellene tennie, hogy nincs ilyen szándéka. Ha ez volna a szándéka, akkor harc lesz.

A nyugati lapok a Jobbik erősödésével magyarázzák Orbán szavait

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap szerint a szélsőjobboldali Jobbik a kormányzópárt legerősebb kihívójává fejlődött, ezért Orbán Viktor miniszterelnök keményen rendpárti hangot üt meg és követeli a halálbüntetés visszaállítását.

A Die Presse Az Európai Néppártnak ki kellene zárnia Orbán Viktort címmel kommentárt is közöl. A szerző, Wolfgang Böhm politikai abszurditásnak nevezte, hogy Orbán Viktor a halálbüntetéssel kokettál, és felteszi a kérdést: szabad-e rendszeresen, következmények nélkül megkérdőjeleznie az európai közösség értékeit.

A Financial Times brit lap szintén arról ír, hogy a magyar miniszterelnök a Jobbik erősödését szeretné kordában tartani, és példaként említi a bevándorlásról tervezett nemzeti konzultációt, amelyről azt írja, hogy a kérdőív nem felel meg az objektivitás követelményének, és a felmérés helyett inkább manipulálhatja a közvéleményt.

Rovatok