Index Vakbarát Hírportál

Bekapcsolták az észak-koreai atomreaktort

2015. április 30., csütörtök 09:53 | aznap frissítve

Műholdképek szerint újra működik az észak-koreai rezsim legfőbb plutóniumforrásának tartott jongbjoni atomreaktor, írja az MTI.

A washingtoni székhelyű Tudományos és Nemzetközi Biztonsági Intézet (ISIS) tavaly azt közölte, hogy a reaktort a jelek szerint pihentetik, talán későbbi munkálatok céljával. Csütörtökön viszont arról számolt be az intézet, hogy téli műholdas megfigyelések kis intenzitású tevékenység jeleit mutatták, például a hó megolvadását a reaktor és a turbina burkolatán.

Az ISIS közlése szerint melegvízkifolyást is észleltek a reaktor vízelvezető rendszeréből, valamint gőz távozását a turbinaházból. A képek nem bizonyítják egyértelműen, hogy a reaktor teljes erővel felújította volna működését, csak azt mutatják, hogy alacsony szinten vagy időszakosan működhet.

A jongbjoni reaktort 2007-ben bezárták egy leszerelés fejében segélyt kínáló egyezmény értelmében, de Phenjan a legutóbbi, 2013-as atomkísérlete után felújításba kezdett ott. Megfigyelők szerint Észak-Korea 10-16 plutónium- vagy dúsítotturán-töltetű atombombával rendelkezhet. Amerikai szakértők, köztük a Johns-Hopkins Intézet szakemberei azt jósolják, hogy az országnak 2020-ra akár száz ilyen bombája is lehet.

Rovatok