Index Vakbarát Hírportál

A szemük láttára kövezték halálra társaikat

2015. május 3., vasárnap 23:24

Több társukat halálra kövezték a Boko Haram harcosai, amikor nem voltak hajlandóak elmenekülni a megmentésükre érkező nigériai katonák érkezésekor, mondták az iszlamista csoport fogságából kiszabadult nők.

A katonák 300 nőt és gyereket szabadítottak ki Sambisa erdőnél, összességében pedig több mint 700 embert mentettek meg egy hét alatt. A nőket és gyerekeket három nap alatt vitték el teherautókon a Sambisa erdőből Yola város közelébe, a hadsereg egyik táborába.

Az is kiderült, hogy a kimentettek szinte mind Gumsuriból, egy Chibokhoz közeli faluból származnak, írja az AP. Ugyanakkor úgy tűnik, nincs köztük egy sem a 300 diáklány közül, akiket Chibokból raboltak el egy éve a Boko Haram fegyveresei.

A BBC szerint a kiszabadult nők elmondták, hogy amikor elkapták őket, akkor a fegyveresek a szemük láttára ölték meg a férfiakat és az idősebb fiúkat, a lányok közül pedig többeket házasságba kényszerítettek. Soha nem maradhattak egyedül, még akkor sem, ha vécére kellett menniük, és az idő nagy részében meg voltak kötözve.

Egy nő elmondta, hogy csak naponta egyszer kaptak enni, akkor is volt, hogy száraz kukoricát, ami emberi fogyasztásra már alkalmatlan lett volna. Az alúltápláltság miatt sokan megbetegedtek, volt, aki meg is halt. „Minden nap tanúi voltunk egyikünk halálának, és vártuk, mikor kerül ránk a sor" – mondta a 24 éves Asabe Umaru a Reutersnek.

Rovatok