Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, ki felelős az öszvérek tömegmészárlásáért Törökországban

2015. május 3., vasárnap 13:41

A közösségi médiában nagy port kavartak a felvételek az érthetetlen okból lemészárolt öszvérekről, amelyeket valahol Törökország keleti végén fotóztak le a helyiek. A BBC riportert küldött a helyszínre, hogy kiderüljön, ki és miért lőtt agyon a távoli, havas hegyek közt 25 felmálházott, jámbor állatot.

A nyomozás hamar kiderítette, hogy az eset mögött a török katonaság állhat, amely így próbálja megakadályozni a környéken virágzó csempészetet, és megnehezíteni a török kormánnyal ellenséges kurdok helyzetét.

A fotókat Simak falu felett készítették, számolt be a lap, azon a területen, ahol törökország Irakkal, Iránnal és Szíriával is határos. A helyi, szegény népesség itt tradicionálisan csempészetből él: a forgalom akkora, hogy a hírek szerint Törökországot évi 3 milliárd dolláros kár éri a cigarettacsempészet miatt.

A kurdok nem csinálnak titkot az ügyből, szerintük ez nem is csempészet, hanem kereskedelem, amire már csak azért is rá vannak szorulva, mert a szegény vidéken nem sok egyéb bevételi forrás van. A török hadsereg először 2011-ben lépett fel brutálisan a csempészek ellen. Akkor F-16-os vadászgépek lőtték a csempészek konvoját, 34 embert ölve meg. A hivatalos magyarázat szerint azt hitték, kurd terroristákra csapnak le.

A helyiek ezután változtattak módszert. Rájöttek, hogy az öszvérek maguktól is tudják az utat, így vezető nélkül indították útnak a karavánt a 24 kilométerre fekvő Irakba, hogy onnan megrakodva térjenek vissza.

Egy ilyen karavánt lőttek szét brutálisan a múlt héten. A beszámoló szerint az állatokat nem vadászok lőtték le, mivel a jámbor állatokba golyók sorozatát eresztették. Az egyiknek a lába is leszakadt a sok lövéstől. A falu kormányzója szerint azonban szó sincs mészárlásról, a katonaság csak megijesztette az állatokat a lövésekkel, akik aztán szakadékba estek. A falusiak által készített fotók mindenesetre nem erről tanúskodnak. 

A helyiek szerint a török katonaság célja nem csak a csempészet megakadályozása volt, sokkal inkább figyelmeztetésnek szánták. A kurd-török kapcsolat köztudottan feszült: a kormányzat nem akarja elismerni a jelentős számú közösség jogait, amelyre a kurdok időnként terrrorcselekményekkel válaszolnak.

Az öszvérek lemészárlása ezen a vidéken valóban érzékenyen érinti a helyieket, mivel a hegyek közt még ma velük dolgoznak, szállítanak.

Az öszvérek elleni hadviselésre korábban már volt példa. Két hónapja, az iráni határnál egy száz öszvérből álló karavánra lőtt a hadsereg, de mivel távolról tüzeltek, az állatok elmenekültek. A közeli Uludere falu lakói tüntettek az eset ellen, amit a rendőrség könnygázzal oszlatott fel.

Rovatok