Index Vakbarát Hírportál

Kőbe véste ígéreteit a Munkáspárt vezetője

2015. május 3., vasárnap 19:11 | aznap frissítve

A csütörtöki brit parlamenti választások kampányhajrájában megint Nagy-Britannia EU-tagsága került a középpontba, miután David Cameron miniszterelnök a BBC-nek nyilatkozva megismételte, nem akar olyan kormány élén állni majd, amelyik nem ír ki népszavazást a kérdésről. Azt mondta, nem fogja hagyni, hogy bármely más párt az EU-népszavazás elhagyását a koalíciós alku tárgyává tegye a szorosnak ígérkező  – a toryk és a Munkáspárt egyaránt 35-35 százalékon áll – választások után.

Cameron szerint újra kell tárgyalni Brüsszellel Nagy-Britannia és az Európai Unió viszonyrendszerét, egyezségre kell jutni, és ennek az egyezségnek az alapján kell kiírni a népszavazást, amelyen arról kell majd dönteni, hogy Nagy-Britannia az EU tagja maradjon-e. Azt is elmondta azonban, hogy bízik abban, hogy a London által igényelt reformokat el tudja érni az Európai Bizottságnál, és Nagy-Britannia tagja maradhat a megreformált Európai Uniónak.

A brit kormányfő már két éve bejelentette, hogy ha a Konzervatív Párt kormányon marad a májusi választások után, Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak a brit EU-tagságról. A Konzervatív Párt szeretné elérni egyebek mellett az átmeneti bevándorlási korlátozások rendszerének teljes reformját is. A párt választási programjának egyik kiemelt pontja szerint az Európai Unió további bővítésének jóváhagyása fejében London ragaszkodni fog ahhoz, hogy az EU-n belüli szabad munkaerőmozgás alapelve mindaddig ne vonatkozzon az új tagországokra, amíg azok gazdaságai nem zárkóznak fel a mostani EU-tagállamok fejlettségi szintjének közelébe.

Miliband előállt a kőtáblával

Kőbe vésette választási ígéreteit Ed Miliband, a brit Munkáspárt vezetője, és egy kampányeseményen bemutatta a választóknak a közel két és fél méter magas táblát. A csütörtöki szavazás előtt egy héttel még a választók 41 százaléka bizonytalannak mondta magát, így a még ingadozó szavazók megnyeréséhez Miliband Hastingsben kampányolva állt elő a mészkő táblával, amelyre hat ígéretet vésetett fel, és azt mondta, hogy ha nyer, a londoni miniszterelnöki rezidencia kertjében fogja felállíttatni azt. A szöveg gazdasági, egészségügyi, bevándorláspolitikai és lakásügyi kérdésekkel foglalkozik.

A meglepő véset bírálói szerint a húzás visszaüthet Milibandre. Egyesek máris gúnyosan kommentálták az akciót, és olyan karikatúrákat tettek közzé, ahol Milibandet a bibliai Mózeshez, ígéreteit pedig a Tízparancsolat kőtáblájához hasonlították. Cameron pedig a sajtó előtt egyenesen sírkőnek nevezte el a kőlapot, és azt mondta, hogy nem fogja elősegíteni a választók meggyőzését a politikus alkalmasságáról a kormányfői posztra, írja az MTI.

Rovatok