Index Vakbarát Hírportál

Magyarországra küldött gyerekeken nyerészkedett a német gyámügy

2015. május 3., vasárnap 22:44

Állami gondozott gyerekeken nyerészkedett a gelsenkircheni gyámügyi hivatal két vezetője: a német gyerekek egy részét Magyarországra küldték "speciális gondozásra", számolt be tényfeltáró riportjában a német közszolgálati csatorna, az ARD Monitor című műsora.  A gyámügy vezetői a gelsenkircheni gyermekotthon túlterheltségére hivatkozva a gyerekek egy részét a saját cégükön keresztül Magyarországon helyezték el, amiért gyerekenként 5500 eurót kaszáltak. A gyerekeket közben olyan emberekhez kerültek, akik nem is beszéltek németül. A visszaélések bizonyíthatóan évekkel ezelőtt történhettek, de most is gondoznak így német gyerekeket Magyarországon.

A tényfeltáró riport súlyos vádakat fogalmazott meg Alfons Wissmann, a gelsenkircheni gyámügyi hivatal vezetője, és helyettese Thomas Frings ellen. Wissmann és Frings szándékosan összejátszhatott a gelsenkircheni St. Josef gyermekotthon vezetésével. A gyámügy 2007-től egyre több gyereket küldött az otthonba, ami az intézménynek jó volt, hiszen az állami támogatása folyamatosan emelkedett.

A túlterheltségre hivatkozva azonban a gyerekek egy részét ezután Magyarországon helyezték el a Neustart (Újrakezdés) GmbH-n keresztül. A céget 2004-ben Wissmann és Frings alapította Magyarországon. A cég minden egyes gyermek után 5500 eurót kapott a német államtól. (Wissmann és Frings az alapítás után nem sokkal kiszálltak a cégből, egyikük a testvérének, a másik a feleségének adta át részesedését).  

A riportban a korábban Pécsen elhelyezett Marcel H. nevű német fiú azt mondta: alig törödtek velük, egész nap azt csináltak, amit akartak. Füvezhettek is bármikor, és ha nem akartak iskolába menni, nyugodtan aludhattak bármeddig. Ezt egy B. József nevű férfi is megerősítette, aki a német gyerekekkel foglalkozott. A férfi azt mondta: hozták hozzájuk a gyerekeket, otthagyták náluk, nekik pedig semmilyen pedagógiai módszerük nem volt, így azt csinálták velük, ami éppen eszükbe jutott. 

A riportban bemutatnak egy másik német településről, a dorsteni gyámügyről magyarországi nevelésre kiközvetített gyereket. A 11 éves (!) Pault anyja depressziója miatt nem tudta ellátni, ezért 6 éves kora óta állami gondozásban élt Németországban. A kisfiút folyamatosan látogatta egy rokon házaspár, akik gondoskodni igyekeztek róla. Ők is megdöbbentek azonban, amikor megtduták, hogy a 11 éves Pault Magyarországon helyezték el.

A riport szerint a kisfiú egy szeméttel és lomokkal teli udvarban él Magyarországon. A gyermek "személyre szabott nevelését" egy szakmunkás, a 64 éves István végzi. A férfi állítása szerint egy németországi klinikán végzett el egy továbbképzést "traumatikus és kötődési zavarok" kezelésére. A német klinika azonban azt közölte: sem István nevű hallgatójuk nem volt, sem semmilyen hasonló jellegű továbbképzést nem hirdettek meg. István, aki németül is alig tud, később azt állította: ő az élettapasztalata alapján foglalkozik a rá bízott német gyerekekkel, és tudása nagy részét autodidakta módon szerezte meg.

A 11 éves Paul azt mesélte: Magyarországon nem jár iskolába. Hetente két alkalommal végez egy két órás online kurzust a számítógép előtt. A riport szerint mindezért a német állam havi 7 ezer eurót fizet a bochumi Life GmbH nevű cégnek, további 800 eurót pedig az online kurzusért, amit a Life tulajdonásának lányához tartozó cég szolgáltat. Azt, hogy a Magyaroszágra küldött német fiatalok valójában mit csinálnak, senki nem ellenőrzi, a német gyámügy csak fizet, mint a katonatiszt.

A Magyaroszágon nevelésbe vett német fiatalok helyzetére nemrég az Index is felfigyelt. Idén januárban egy 17 éves német lány szökött el, akit a rendőrök az 5-ös főút mellett a röszkei határátkelő közelében találtak meg mezítláb, a cipőjét a kezében tartva. A lány azt állította, hogy néhány napja akarata ellenére hozták el Düsseldorfból, egy környékbeli tanyán tartják fogva, és nem tudja, mit akarnak tőle. 

A magyar rendőrök ellenőrizték a lány adatait, majd elmentek arra a tanyára, ahol állítása szerint fogva tartották. A tanyán egy nő azt mondta: a lányt egy veszélyeztetett környezetből kiemelt gyerekekről gondoskodó német alapítvány helyezte el nála mint nevelőszülőnél. 

Az eset után megkerestük levélben a német alapítványt, de kérdéseinkre nem kaptunk választ. 

Rovatok