Index Vakbarát Hírportál

Menekültek ezreit mentették ki a hétvégén

2015. május 3., vasárnap 15:13 | aznap frissítve

Több mint 5800 illegális bevándorlót gyűjtöttek be az olasz hatóságok a hétvégén, és négy mentőművelet még most is folyamatban van. A korábbi években nem volt példa ekkora bevándorló tömegre Olaszországban, de a rekordot mégsem most állították fel, április 13-án és 14-én 6600 embert kellett kimenekíteni a tengerből, írja az MTI.

A BBC szerint a migránsokat a francia, görög és olasz partiőrség emberei a tengeren sodródó hajókról mentették ki, 17 külön akció keretében. Az Afrikából menekülőket olasz területre szállították.

Footage shows mass migrant rescue off Libya

Idén már összesen 1750 ember lelte halálát a Földközi tengerben, miközben megkísérelt Afrikából Európába jutni. Ez a szám a hússzorosa a tavaly ugyanebben az időszakban tapasztaltaknak. A várakozások szerint a menekültek száma csak nő, mivel a csempészek igyekeznek kihasználni a mostani, nyugodtabb időjárást.

A káosz hatása a vízi közlekedésre

A 2011-es forradalom óta belpolitikai káoszban, az utóbbi hónapokban már gyakorlatilag polgárháborúban őrlődő Líbia az észak-afrikai embercsempészet gócpontjává vált. Az embercsempészek az államhatalom hiányát kihasználva afrikaiak és közel-keletiek ezreit indítják útnak a Földközi-tengeren hajózásra alkalmatlan, életveszélyes és túlzsúfolt lélekvesztőkön Líbiából.

Az EU-tagországok állam-, illetve kormányfői a menekültügy témájában az előző héten tartott rendkívüli tanácskozásukon úgy döntöttek, hogy megháromszorozzák az Észak-Afrika felől a Földközi-tengeren Európába tartó, bajba került migránsok mentésére fordított pénzt. Döntöttek arról is, hogy a katonaság felveszi a harcot a csempészekkel. Franciaország most hajtott végre először mentőakciót az április 23-i megállapodás óta.

A megállapodást azután hívták össze, hogy egy elsüllyedő hajón közel 900 migráns vesztette életét.

Rovatok