Index Vakbarát Hírportál

Így beszél egy emberbarát politikus a menekültekről

2015. május 4., hétfő 19:58

A menekültek elhelyezését segítő európai kvótarendszer igazságosság kérdése - jegyezte meg hétfőn Werner Faymann osztrák kancellár az osztrák alsóház ülésén és azt mondta, örül, hogy az európai országok között vita kezdődött egy ilyen kvótarendszer bevezetéséről.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) soraiban politizáló Faymann a migrációs problémának szentelt április 23-i rendkívüli EU-csúcstalálkozó eredményeit osztotta meg az osztrák nemzeti tanács (a parlament alsóháza) képviselőivel. A kormányfő leszögezte, a Földközi-tenger egy "óriási sírgödörré" változott azok számára, akik tengeri úton kísérlik meg, hogy a háborút vagy az elviselhetetlen körülményeket hátrahagyva Észak-Afrikából Európába jussanak.

Az osztrák kancellár úgy vélte, pusztán a határok ellenőrzése nem oldja meg azt a problémát, hogyan segítsenek a szükséget szenvedőknek. Faymann hangsúlyozta:

a menedékjog "nem kegyelemgyakorlás, hanem emberi jog".

A kvótarendszer mellett állást foglaló Faymann azt mondta, a jelenlegi szabályozás, miszerint egy menekült csak abban az EU-tagállamban nyújthatja be menedékkérelmét, ahol először az Európai Unió területére lépett, csupán "politikailag logikus".

Könnyítenék a legális bevándorlást

Werner Amon, a kormánykoalíció másik pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) képviselője megjegyezte, hogy 2014-ben 626 ezer menedékkérelmet adtak be az EU összes tagállamában, és Ausztria a menedékkérők körében a tíz legnépszerűbb uniós ország között volt. Amon úgy vélte, a jelenlegi menekültügyi szabályozás megingott, és nem szabad egyedül hagyni a bevándorlás problémájával a legtöbb menekültet felvevő országokat.

Korábban az Európai Parlament (EP) bevándorlásról szóló múlt szerdai vitáján Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a legális bevándorlás megkönnyítését szorgalmazta, és támogatta a kvótarendszer kiépítéséről szóló javaslatot, amelynek segítségével a menekülteket földrajzi alapon helyezhetik el Európa bármelyik részében.

Április 19-én a valaha történt legsúlyosabb, illegális bevándorlással kapcsolatos katasztrófa színtere volt a Földközi- tenger: vélhetően több mint 800 ember fulladt vízbe, amikor elsüllyedt egy illegális menekültekkel zsúfolt, Líbiából Európa felé tartó hajó.

Orbán pont az ellenkezőt mondja

Az európai állásponttal szöges ellentétben álló véleményt fogalmazott meg a menekültügyről Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök alanyi jogon bezáratna minden, az országba belépő migrnást, anélkül, hogy mérlegelnék, nem a biztos halál elől menekül-e valamely háború sújtotta országból. A miniszterelnök idegenellenes, szélsőjobbos gondolatai híreink szerint a saját pártját is meglepték. A témában tervezett nemzeti konzultációról szakemberek kijelentették, hogy "közvélemény-kutatásnak álcázott mozgósító célú politikai kommunikációs eszköz".

Rovatok