Index Vakbarát Hírportál

Jean-Marie Le Pen reméli, hogy lánya veszít az elnökválasztáson

2015. május 5., kedd 14:15

Folytatódik a csörte Marine Le Pen, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke és apja, Jean-Marie Le Pen között. Az apa nézetei már nem férnek össze a párt új irányvonalával, ezért felfüggesztették a tagságát.

Új állomásához érkezett a francia Nemzeti Front belharca. A 86 éves pártalapító, jelenlegi tiszteletbeli elnök tagságának felfüggesztése után azt mondta, reméli, hogy a lánya elveszíti a 2017-es elnökválasztást, írja a Reuters.

Mindez azután következett be, hogy hétfőn a párt Marine Le Pen vezette végrehajtó igazgatósága felfüggesztette az alapító exelnök tagságát, és kilátásba helyezte, hogy a tiszteletbeli elnöki címétől is megfosztják. Az intézkedést azzal indokolták, hogy Jean-Marie Le Pen kijelentései ellentétesek a mozgalom jelenlegi irányvonalával. A Nemzeti Front ugyanis újabban szeretne megszabadulni korábbi antiszemita jellegétől, és inkább euroszkeptikus, bevándorlóellenes erővé válni, ezzel pedig nem férnek össze a korábbi pártelnök ismételt kijelentései, amelyek szerint a náci gázkamrák csak „apró részletkérdései” voltak a második világháborúnak.

„Szégyellem, hogy a Nemzeti Front vezetője az én nevemet viseli” – fogalmazott az idősebb Le Pen a Europe 1 rádiónak adott interjújában kedden. Korábban már azt is javasolta lányának, hogy inkább házasodjon meg, és változtassa meg a családnevét.

A közvélemény-kutatások egyébként azt mutatják, hogy Marine Le Pen valószínűleg el fog jutni a 2017-es elnökválasztás második fordulójáig, nyerni azonban nincs esélye. Arról még nem készült kutatás, hogy a Nemzeti Front támogatói inkább a párt egésze vagy az ő személye mögött állnak, de néhány öregebb párttag nyilatkozatai alapján úgy tűnik, hogy az apa már köztük sem igazán népszerű. A párizsi Sciences Po egyetem megkérdezett szakértője szerint sem valószínű, hogy megismétlődik az 1998-as pártszakadás.

A Nemzeti Front kincstárnoka, Wallerand de Saint-Just a BFM TV-nek elmondta, hogy a párton belüli demokrácia tökéletesen működik, és egyértelmű döntést hoztak.

Rovatok