Index Vakbarát Hírportál

Az EU közeledne Kínához

2015. május 5., kedd 18:53

A Kína és az Európai Unió közti biztonsági és védelmi együttműködés mélyítésének lehetőségéről is tárgyalt Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Pekingben kedden.

Mogherini Jang Csie-cse államtanácsossal, a legfőbb kínai külügyi kormánytisztviselővel folytatott tárgyalásait követően közölte: a biztonsági együttműködés "konkrét lehetőségeit" is megvitatták. Kiemelte, ennek jó példája az Ádeni-öbölbeli kalózellenes műveletekben való kooperáció.

"Megvitattuk az iraki, szíriai és röviden a líbiai helyzetet is, ahol az Európai Unió és Kína közös érdekekkel rendelkezik, és ahol együttes erőfeszítéseink valódi változást hozhatnak" - fogalmazott Mogherini.

Megfigyelők a védelmi együttműködéssel kapcsolatban emlékeztettek arra, hogy az 1989-es Tienanmen téri események óta EU-s fegyverembargó van érvényben Kínával szemben, amit Peking folyamatos közelmúltbeli követelései ellenére sem oldottak fel.

EU-nak kinéz valami kis biznisz

Az EU főképviselője dicsérte Kína szerepét az iráni atomprogramról folyó tárgyalásokkal, illetve a klímaváltozással szembeni fellépéssel kapcsolatban. Közölte azt is, Peking és Brüsszel egyetért abban, hogy az ukrán válságot tárgyalásos úton kell rendezni.

Mogherini elmondta, a tárgyalásokon szóba kerültek az emberi jogok kínai helyzetével kapcsolatos európai aggályok, illetve a civil szervezetek hatósági elnyomása is, bár konkrét részleteket nem közölt.

Júniusban Brüsszelben EU-Kína csúcstalálkozót rendeznek, ahol Mogherini közlése szerint az infrastrukturális beruházásokban való együttműködés is szóba fog kerülni.

Az utóbbi időben számos EU-tagország csatlakozott a Kína által alapított, az ázsiai térség infrastrukturális fejlesztéseit finanszírozni hivatott Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankhoz (AIIB), dacára annak, hogy az Egyesült Államok és Japán bírálta az intézményt, és kimaradt abból.

Elemzők szerint ez utóbbi projekt annak is a jele, hogy Kína megpróbálja átformálni a jelenleg javarészt amerikai irányítású nemzetközi intézményrendszert, és ehhez bizonyos szinten az anyagi érdekeiket követő európai államok támogatását is meg tudja szerezni.

Rovatok