Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Állam vállalja a texasi támadást

2015. május 5., kedd 09:20

Magára vállalta az Iszlám Állam (IS) a Dallas közelében fekvő Garlandban elkövetett merényletet egy Mohamed-karikatúrákat bemutató kiállításon.

„A kalifátus két katonája meghalt Texasban a Mohamedet rossz fényben feltüntető karikatúrákat bemutató kiállítás elleni támadáskor” – közölte az IS. „Üzenjük Amerikának, hogy ami jön az sokkal nagyobb és keserűbb lesz és az IS katonái szörnyű dolgokat fognak művelni” – idézte a dzsihádista szervezetet a libanoni Daily Star.

Nem ismeretlen a merénylő

A rendőrség egyébként már 2006-ban is nyomozott a két merénylő egyike után: Elton Simpsont 2010-ben felelősségre is vonták, mert hazudott az FBI-nak utazási terveiről a részben iszlám terroristák irányítása alatt álló Szomáliába. Terrorista kapcsolatai miatt három év felfüggesztett börtönt kapott – írta a CNN.

Az arizonai férfiról úgy találták, annak idején, hogy köze lehet egy helyi terrorista sejthez.

A vasárnapi támadásban végül Simpsont és társát, Nadir Soofit is lelőtték. A férfi korábban közösen bérelt szobát Simpsonnal. A merénylők egy rendőrt lőttek meg a lábán a Mohamed Művészeti Kiállításon, amelyet az ellentmondásosnak tartott Amerikai Kezdeményezés a Szabadság Megvédésére (AFDI) szervezett.

Családja sem tudja, miért tette

Kedden közleményt adott ki Simpson családja is a Twitteren mindenkit arról biztosítva, hogy váratlanul érte őket a támadás híre.

„Csakúgy, mint sokan mások a mi gyönyörű országunkban, küszködünk azzal, hogy megértsük, hogyan történhetett meg mindez” – írta a család, támogatásáról biztosítva az „értelmetlen, erőszakos támadásban” megsérült rendőrt.

Rovatok