Index Vakbarát Hírportál

Clinton szülővárosából érkezik az új republikánus elnökjelölt

2015. május 5., kedd 18:44

Mike Huckabee bejelentette, hogy indul a 2016-os amerikai elnökválasztáson a republikánus párt színeiben. Az ötvenkilenc éves politikus tizenegy éven át, 1996 és 2007 között volt Arkansas állam kormányzója, de nem csak ezért mondta, hogy jól ismeri a Clintonokat, hanem azért, mert a korábbi elnök Bill Clintonhoz hasonlóan ő is az arkansas-i Hope-ban született. Az indulását is itt jelentette be.

Hivatkozott tapasztalatára, azt mondta, pontosan tudja, hogyan kell vezetni, és úgy vélte, az amerikai nemzetnek jelenleg nincs igazi vezére. Huckabee nyolc évvel ezelőtt is elindult az elnökválasztáson, és meglepően jól szerepelt. Nyert az iowai kaukuszon, majd elsősorban a déli államokban voltak sikerei az előválasztások során, de végül John McCain nyerte a jelöltséget.

"Több pénzzel kezdem meg a kampányt, mint amennyim nyolc évvel ezelőtt volt, biztos vagyok benne, hogy elegendő pénzem lesz, hogy versenyben legyek" - mondta Huckabee.

2011-ben is felmerült Huckabee indulása, egyértelműen vezette a republikánus elnökaspiránsok népszerűségi versenyét. "Minden tényező azt sugallta, hogy induljak, de a szívem azt súgta, ne" - indokolta akkor a döntését. A közvélemény-kutatások szerint amúgy sem lett volna esélye megszorongatni Obamát.

Akit most is kritizált. Szerinte az elnöknek nem sikerült betartania az ígéreteit, miközben nőttek az ország adósságai, Amerika már nincs vezető szerepben a világban, és az ország megosztottabb, mint valaha.

A republikánusoknál eddig Marco Rubio floridai, Ted Cruz texasi és Rand Paul kentuckyi szenátor, valamint Ben Carson világhírű amerikai idegsebész jelentette be indulását. Várhatóan Jeb Bush korábbi floridai kormányzó, George W. Bush volt elnök öccse is nemsokára bejelenti indulását. 

A Demokrata Pártban Hillary Clinton volt külügyminiszter, New York-i szenátor és first lady számít a legesélyesebbnek arra, hogy pártja jelöltje legyen. 

Rovatok