Index Vakbarát Hírportál

Németország is részt vesz a menekültek mentésében

2015. május 5., kedd 20:57

Németország két hadihajóval embermentő műveletet kezd a Földközi-tengeren a menekültválság enyhítésére - közölte kedden a német védelmi minisztérium.

A Hessen nevű fregatt és a Berlin nevű ellátóhajó egy krétai támaszpontról indult és az olasz partokról délre járőrözik majd. Szerdán Szicília térségében nagy számú hajótörött kimentését gyakorolják, a küldetés pedig csütörtökön kezdődik.

A német hajók nem tartoznak az EU határvédelmi támogató ügynöksége, a Frontex irányítása alá, a járőrözést az olasz hatóságokkal együttműködve végzik.

A védelmi minisztérium azt nem közölte, hogy pontosan hova vezénylik a hadihajókat. Sajtóértesülések szerint az embercsempészek első számú központjaként számon tartott Líbia partjainál járőröznek majd. Az embercsempészek hajóit azonban nem kell megsemmisíteniük a német katonáknak, feladatuk kizárólag a hajótöröttek mentése.

400 ezer menedékkérőre számítanak

Németországban jelentősen felfelé módosították a menedékjog iránti kérelmek idén várható számára adott előrejelzést, az új prognózis szerint nem 300 ezer, hanem 400 ezer menedékkérő érkezhet az országba az év végéig - értesült a Die Welt című német lap.

A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) az első negyedév adatai alapján módosította előrejelzését. A január-márciusi időszakban 85 394 menedékjog iránti kérelmet regisztráltak, ami 125,8 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest. A BAMF így most már azzal számol, hogy nem 300 ezer, hanem 400 ezer lehet a menedékjogi kérelmek száma az idén - mondták a Die Welt kormányzati forrásai.

Az új előrejelzés alapján a menedékkérők száma egy év alatt megduplázódik, vagyis még tovább emelkedik az évtizedek óta nem tapasztalt nagyságú menekülthullám. Tavaly 60 százalékkal, a 2013-ban regisztrált 127 ezerről 203 ezerre emelkedett a menedékjogi kérelmek száma. Ennél többen csak a kilencvenes évek elején, a balkáni háborúk idején kértek menedékjogot Németországban.

A menekültügyi ellátásért felelő tartományok és helyi önkormányzatok hónapok óta sürgetik, hogy a hivatal módosítsa felfelé a prognózist, a kormány biztosítson elegendő támogatást a több százezer ember elhelyezéséhez és ellátásához, és gyorsítsák fel a menedékjog iránti kérelmek elbírálását. A kancellária péntekre egyeztetésre hívta a tartományi kormányok képviselőit.

Kvótarendszert akarnak    

A német kormány hónapok óta az uniós színtéren arra törekszik, hogy vezessenek be egy kvótarendszert vagy hasonló megoldást a menedékjog iránt folyamodóknak az EU-tagországok közötti elosztására. A berlini vezetés arra hivatkozik, hogy Németország látja el messze a legtöbb menedékkérőt az EU-ban.

A kvótarendszer mellett foglalt állást hétfőn az osztrák kancellár is.   Az osztrák kancellár úgy vélte, pusztán a határok ellenőrzése nem oldja meg azt a problémát, hogyan segítsenek a szükséget szenvedőknek. Faymann hangsúlyozta:

a menedékjog "nem kegyelemgyakorlás, hanem emberi jog".

Magyarország viszont elutasítja a kötelező kvóta elképzelését. Legutóbb a cseh miniszterelnök jelezte, hogy kormánya nem támogatja a felvetést. Bohuslav Sobotka hétfőn a német kancellárral, Angela Merkellel folytatott berlini tárgyalásai után a vendéglátójával közösen tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a tagállamok közötti szolidaritás elvét ugyan érvényesíteni kell, de a kötelező kvóta nem lehet megoldás.

Rovatok