Index Vakbarát Hírportál

Szülnie kell a megerőszakolt kislánynak

2015. május 5., kedd 07:53

Ellenzi a paraguayi egészségügyi miniszter, hogy abortuszt hajtsanak végre azon a mindössze tízéves kislányon, akit saját nevelőapja ejtett teherbe. Az erőszaktevő férfi szökésben van, az anyát gondatlanság és bűnrészesség vádjával őrizetbe vették.

Az egyébként gyermekorvos Antonio Barrios szerint a 23. héten már nem lehet végrehajtani az abortuszt. A terhességmegszakítást a dél-amerikai ország alkotmánya csak akkor engedélyezi, ha az anya élete veszélyben forog, ám ekkor is csak a 20. hétig – írta az MTI.

A kislányt az asuncióni vöröskeresztes kórház gondjaira bízták, ők felügyelik az állapotát. Vasban, kalciumban és vitaminokban gazdag különleges étrenden tartják, és pszichológus foglalkozik vele.

Bár az anya őrizetben van, januárban épp ő jelentette fel a nevelőapát, molesztálást gyanítva. A rendőrség azonban nem kezdett nyomozást. A 32 éves anya áprilisban orvoshoz vitte kislányát, mert azt gondolta, tumor miatt nőtt nagyra a hasa. Ekkor állapították meg, hogy a gyermek 21 hetes terhes.

Az Amnesty International szerint a gyermek élete védelmében meg kellene szakítani a terhességet, és ezt kérné a kislány édesanyja is, ám a Paraguayi Egyetem orvosi karának dékánja szerint császármetszéssel várhatóan gond nélkül szülni fog a gyermek.

Rengetegen vannak

Az eset nagy visszhangot váltott ki, bár Paraguayban évente 700 gyermek szül 10 és 14 éves kora között. Az ENSZ jelentése szerint 14 év alatt világszerte kétmillió kisgyermek szült 2013-ban. A gyermekanyák közül a komplikációk miatt évente 70 ezren halnak meg.

Rovatok