Index Vakbarát Hírportál

Betelt a pohár a macedónoknál

2015. május 6., szerda 11:06

Több ezren tüntettek Szkopjéban kedd este a macedón kormány ellen - írja az MTI. Az emberek amiatt háborodtak fel, hogy nagyon úgy tűnik, a kormányzat megpróbálta eltussolni a nyomozást egy rendőrök által agyonvert 22 éves fiatalember ügyében. A rendőrség vízágyúkkal és könnygázzal lépett fel a tiltakozók ellen, 19-en megsebesültek, köztük 11 rendőr. A tüntetők a miniszterelnöki hivatal előtt azt kiabálták, hogy

Gyilkosok! Gyilkosok!

Majd kövekkel szórták meg az épületet, betörték néhány ablakát. De megrongáltak néhány arrafelé parkoló autót, és felgyújtottak néhány kukát is. A rendőrség ezt követően avatkozott közbe, és feloszlatta a tüntetést.

A tüntetést azt követően hívták össze, hogy Zoran Zaev, a baloldali szociáldemokrata szövetség elnöke tucatnyi hangfelvételt tett közzé, amelyeken állítása szerint Nikola Gruevszki miniszterelnök, valamint a belügyminiszter, a macedón hírszerzés vezetője és más tisztségviselők arról tárgyalnak, hogy hogyan tussolják el a négy évvel ezelőtti emberölést, amelyet rendőrök követtek el.

Ahogy azt alaposan körüljártuk, Zaev hónapok óta publikál a kormány piszkos ügyeit bizonyító lehallgatott beszélgetéseket, melyek szerinte a macedón kémelhárítástól származnak. Nagyjából az a történet körvonalazódik, hogy a kormányzó konzervatív párt az elmúlt években több választáson is csalt, valamint törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember (!!!), köztük politikusok, bírák, rendőrök, diplomaták telefonját.

A 2006 óta hatalmon lévő Gruevszki szerint a felvételek nem valódiak, külföldi ügynökök segítségével készültek. A kormányfő államcsíny szervezésével is megvádolta Zaevet, akit ezért január 31-én rövid időre őrizetbe is vettek. Az ellenzéki vezetőt nemrégiben vád alá helyezték az említett felvételek közzététele miatt.

Rovatok