Index Vakbarát Hírportál

A bevándorlók végezzenek ingyenes közmunkát

2015. május 7., csütörtök 17:42

Az Olaszországba érkező és ott befogadott illegális bevándorlók ingyenes közmunkavégzését vetette fel az olasz belügyminiszter. Angelino Alfano a bevándorlók arányos szétosztását is szorgalmazta az olasz tartományok és az európai országok között. Alfano csütörtökön az olasz tartományi elnökökkel és polgármesterekkel egyeztetett, írja az MTI.

A belügyminiszter szerint a többi európai országnak és az olaszországi régióknak is "igazságos arányban" ki kell venniük a részüket az olasz partokra érkezők segítésében és befogadásában. Az erre nemet mondó olasz tartományoknak azt üzente: használják fel az adott városok befogadó állomásaira küldött és az abban a térségben letelepedni kívánó illegális bevándorlókat ingyenes közmunkavégzésre, ahelyett, hogy "semmit sem tennének".

Tavaly 170 ezer bevándorló érkezett az olasz partokra, és 21 százalékukat Szicília fogadta be. A többiek más olaszországi befogadó állomásokra kerültek. Az északi Valle d'Aosta tartomány azonban kezdettől fogva elzárkózott a bevándorlók befogadására, de a leggazdagabb olasz tartományok között számon tartott Lombardia és Veneto sem hajlandó az eddigieknél több bevándorlót elhelyezni.

Jelenleg az olaszországi befogadó állomásokon 85 ezer bevándorló tartózkodik, eltartásuk költségét – fejenként napi több mint 30 eurót – az olasz költségvetésből fedezik. Alfano elmondta, hogy április végéig 34 ezer illegális bevándorló érkezett az olasz partokra, 15 százalékkal többen, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.

Rovatok