Index Vakbarát Hírportál

Buk végzett a maláj géppel

2015. május 7., csütörtök 12:56

Orosz szakértői vizsgálat szerint valószínű, hogy valóban egy Buk-M1-es rakétarendszerrel semmisítették meg Kelet-Ukrajna felett a Malaysia Airlines utasszállítóját fedélzetén 298 emberrel – írta meg a Novaja Gazeta.

A Kremllel kritikus orosz lap szerint a dokumentumot orosz hadiipari mérnökök, köztük a Buk rakétarendszert gyártó NPO munkatársai állították össze. A Hollandiában folyó vizsgálatra szánt irat kimondja, hogy a repülőgépet 9M38M1-es típusú rakéta találhatta el, amit a Buk-M1-es rakétarendszerrel indítottak útnak. Igaz, a dokumentum szerint további vizsgálódás szükséges, de a gép sérülései és az összegyűjtött repeszek alapján ez a feltételezés a legvalószínűbb.

A lényegre azonban nincs válasz

Azt azonban a dokumentumból sem lehet pontosan tudni, hogy ki indította útnak a Buk rakétáját. A Szovjetunióban kidolgozott rendszer ugyanis ukrán oldalon is hadrendben áll, így önmagában a fegyver típusa nem tesz egyértelmű pontot a felelősségre.

A gyanú szerint a rakétarendszert az orosz hadseregtől kapták a szakadár donyecki fegyveresek, és ezzel tévedésből – egy ukrán katonai szállító gép helyett – lőtték le az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-est.

A szakértői elemzés alapján a gépet a bal oldalán eltaláló rakétát Zaroscsenszkoje településtől valamivel délre, egy 8,7 négyzetkilométeres területről lőtték ki. A területről nem állapítható meg egyértelműen, hogy kinek az ellenőrzése alatt állt a tragédia napján, 2014. július 17-én.

Rovatok