Index Vakbarát Hírportál

Polgárháborús veszély Burundiban

2015. május 7., csütörtök 12:41

Ismét polgárháborúba sodródhat Burundi, ha Pierre Nkurunziza jelenlegi elnök harmadszor is elindul pozíciójáért. Az újraindulás hírére az elmúlt hetekben erőszakos tüntetéshullám vette kezdetét, és több ezer menekült indult el a szomszédos országok felé, írja a Guardian.

Az utcai harcokban több mint egy tucat ember halt meg április vége óta, a rendőrséget azzal vádolják, hogy éleslőszerrel lő a tüntetőkre a fővárosban, szemtanúk szerint gránátokat is bevetettek. Ezzel párhuzamosan rengetegen indultak meg a határok felé, becslések szerint az elmúlt hetekben 35 ezren menekültek el az országból, többségük Ruandába.

A burundi alkotmány szerint ugyanaz az ember maximum kétszer lehet elnök, Nkurunziza és az alkotmánybíróság azonban azzal érvel, hogy az első ciklusában nem közvetlenül a nép, hanem a parlament választotta meg, így újbóli indulása nem jelent problémát. A tüntetők és az ellenzék szerint azonban a harmadszori jelölés sérti az alkotmányt, és veszélyezteti az ország békéjét. Burundiban 2006-ban lett vége a 13 évig tartó véres polgárháborúnak a hutuk és tuszik között, a mostani konfliktus a feszültségek újbóli kiéleződéséhez vezethet. 

Agathon Rwasa, az ellenzék vezetője szerint a június 26-ra kitűzött választásokat el kell halasztani, mert a helyzet túlságosan elfajult, és az emberek hite megingott a választási folyamatban. A környékbeli országok külügyminisztereinek szerdai találkozóján május 13-át tűzték ki a következő tárgyalási dátumnak, a regionális vezetők Tanzániában tartanak majd rendkívüli ülést. 

John Kerry amerikai külügyminiszter szerint Nkurunziza hatalmon maradása sértené az alkotmányos rendet. Antonio Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa nem számított arra, hogy újra ilyen komoly migráció indulhat meg Burundiból, és komolyan aggódik az országban kialakult helyzet miatt. „Mindenképpen véget kell vetnünk ennek. Épp elég válságos helyzettel kell szembenéznünk világszerte” – mondta. 

Rovatok