Index Vakbarát Hírportál

Valaki ellopott egymilliárd dollárt Moldovától

2015. május 7., csütörtök 14:18

Tavaly novemberben három nagy moldáv bank – köztük egy állami – homályos hitelügyletek során valahogyan eltüntetett egymilliárd dollárnak megfelelő összeget. Az ügyet év eleje óta vizsgálják, többek között az amerikai Kroll könyvvizsgáló cég, de mostanáig nem derült ki, kihez került a pénz. A hétfőn nyilvánosságra került jelentés alapján eddig annyi biztos, hogy egy közismert moldáv üzletember is érintett a botrányban. 

A hiányzó egymilliárd dollár különösen fájó lehet Moldovának, mivel ez az összeg az ország nemzeti jövedelmének egynyolcadával egyenlő. Összehasonlításképpen: ha Magyarországon történt volna arányaiban hasonló eset, akkor több mint 16 000 millió dollár hiányozna. A chișinăui tüntetők azt mondják, hogy bár kormányuk Európa-pártinak mondja magát, nem hajlandó leszámolni az országot a Szovjetunió összeomlása óta fojtogató korrupcióval. 

Thousands n #Moldova protest for reforms, investig into $1.5B missing fr banks http://t.co/eW3cqzwyC1 pic.twitter.com/1ZCZIdFQJz v @MDFoundation

— hp (@2111015) 2015. Május 4.

Igor Botan politikai elemző, a megmozdulások egyik főszervezője szerint az uralkodó kormánykoalíció az egyik fő felelős a történtekért. Moldova szegény agrárország – nyilatkozta hétfőn a GlobalPostnak –, de tisztességes emberek lakják, akik szeretnék, ha az ország az európai sztenderdek irányába tartana. 

Moldova 3,5 milliós lakosságához képest rengetegen, legalább tízezren vannak az utcákon a korrupció ellen tiltakozva. Egyes megfigyelők szerint idővel kialakulhat egy ukrajnaihoz hasonló helyzet is, de jelen pillanatban erre kevés az esély. 

Rovatok