Index Vakbarát Hírportál

Barroso: Aki bevezeti a halálbüntetést, távozzon az EU-ból

2015. május 8., péntek 18:56

Exkluzív interjút adott az ATV-nek José Manuel Barroso, az Európai Bizottság előző elnöke, amiben kijelentette: az Európai Unióban nem lehetséges a halálbüntetés visszaállítása.
Bombera Krisztina az Egyesült Államokban készített interjút José Manuel Barrosoval. A politikus egyébként a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppártból került a Bizottság élére, és Orbán Viktorhoz hasonlóan éveken át volt az EPP alelnöke is.

"Egy dolog biztos: uniós tagállamban nem lehetséges a halálbüntetés. Ez alapfeltétel, az alapvető jogok része. Erről tehát már rég lezárult a vita, ezzel minden tagállam tisztában van, sőt, már tagjelöltként végiggondolhatta ezt" - nyilatkozta halálbüntetés témában.

"Részben azért tartja sokra Európát a világ, mert előremutatóbban gondolkodunk a halálbüntetés kérdéséről. Egyértelmű mind a jogi, mind a politikai konszenzus arról, hogy az Unióban ez tilos, hogy a visszaállítása egész egyszerűen nem lehetséges. Persze ha egy tagállam mégis be akarja vezetni, megteheti. De ebben az esetben távozzon az Unióból" - véli.

"Ahol most vagyunk, itt, az Egyesült Államokban legális a halálbüntetés és mindkét nagy párt politikusai közül sokan határozottan támogatják. És nemcsak a politikusok, hanem a polgárok is, sokan, ezzel tisztában vagyok. De nem értek velük egyet. Az európai értékek és elvek alapján állok, amikkel összeegyeztethetetlen a halálbüntetés" - tette hozzá.

A teljes beszélgetést vasárnap este sugározza az ATV.

Ön egyetért a halálbüntetéssel?

  • 8845
    Nem
  • 4630
    Igen
  • 1104
    Nem tudom

Rovatok