Index Vakbarát Hírportál

A dán miniszterelnök férje beül a brit parlamentbe

2015. május 8., péntek 23:17

A brit választás után csak úgy repkedtek a gratulációk, de biztos, hogy a legkülönlegesebb a dán miniszterelnöké volt. Helle Thorning-Schmidt ugyanis a saját férjének gratulált egyéni győzelme alkalmából. Stephen Kinnock először indult mandátumért, és igazán nem volt nehéz dolga, hiszen a munkáskerületnek számító dél-walesi Aberavonban úgy kapta meg voksok 48,9 százalékát, hogy az utána következő jelölt mindössze 15,8 százalékot szerzett. A boldogságot legfeljebb az árnyákolhatja be, hogy Kinnock mandátuma ellenrée a Munkáspárt az elmúlt 28 év legsúlyosabb vereségét volt kénytelen elkönyvelni.

A képviselő családneve ismerős lehet, hiszen egykori munkáspárti pártvezető, Neil Kinnock fia - befolyásos papájának köszönhette azt is, hogy egy biztos körzetben indulhatott (ez egyébként nem egyedi jelenség, a híres munkáspárti politikusok favorizált gyerekeit a beceneveket imádó britek "vörös hercegek"-nek nevezik. 

Stephen Kinnock és Helle Thorning-Schmidt 1993-ban a bruges-i Európa Kollégiumban ismerkedett meg - itt talált egyébként párjára a liberális demokraták most megbukott vezére, Nick Clegg is - ma már két gyermekük van.

A sajtót persze leginkább az olyan praktikus kérédsek foglalkoztatják, minthogy melyikük fog ingázni London és Koppenhága között. A dán miniszterelnök jelezte, hogy a bevett módon mindketten felváltva utaznak majd, és külön jó, hogy mindkettőjüknek a politika lesz a főfoglalkozása, mert így még több beszédtémájuk lesz.

Rovatok