Index Vakbarát Hírportál

Putyin olyan, mint egy durcás ovis

2015. május 8., péntek 18:10

A II. világháború végét ünneplő győzelem napján szokás, hogy az orosz elnök köszönő üzenetet intéz az egykori Szovjetunió összes tagköztársaságának. Ez az idei - amúgy is sok galibával terhelt - 70. évforduló során kurtábbra sikerült a szokásosnál. Valgyimir Putyin ugyanis csak Azerbajdzsán, Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, a Moldovai Köztársaság, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán vezetőinek gratulált, de még a szakadár kaukázusi területek, Abházia, és Dél-Oszétia államfőit sem hagyta ki a sorból. 

Az MTI tudósítása szerint kimaradtak viszont az oroszokkal fél-háborús viszonyban lévő Ukrajna, valamint a 2008-ban a Dél-Oszétia feletti vitában villámháborúval megfegyelmezett Grúzia politikai vezetői. Helyettük csak az országok népeinek gratulált Putyin a győzelemhez. 

Az ukránokkal való mosolyszünetetet jellemzi, hogy miközben a szombati katonai parádéra - melyet lényegében az összes nyugati állam bojkottált - szinte az összes volt szovjet tagköztársaság jelenlegi vezetője Moszkvába érkezett, Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője közölte, hogy Petro Porosenko ukrán elnököt nem hívták meg az ünnepségekre.

Rovatok