Index Vakbarát Hírportál

Robbantás és lövöldözés egy nigériai főiskolán

2015. május 8., péntek 15:14

Pokolgépes robbantást és fegyveres támadást hajtott végre a Boko Haram egy nigériai üzleti főiskolán az ország északkeleti részén, de nincsenek halálos áldozatok - értesült az MTI. Egy öngyilkos merénylő véletlenül idő előtt aktiválta a testére erősített bombát a Potsikumban levő főiskola parkolójában, és belehalt a robbanásba. A második pokolgép az iskola egyik kollégiumában robbant fel napközben, amikor a diákok már órán voltak, így ott sem sérült meg senki.

Szemtanúk szerint eközben néhány fegyveres az intézmény bejáratánál kezdett lövöldözni, 12 diákot megsebesítettek, és még legalább 45-en (köztük a szomszédos középiskola diákjai is) az ijedtség okozta menekülés közben sérültek meg. A szomszéd iskolát egyébként tavaly már megtámadta a Boko Haram, az akkori eset sokkal tragikusabban, 40 halálos áldozattal végződött. A lövöldözés kezdete után nem sokkal kiértek a rendőrök és a katonák, akik leszerelték a támadókat.

A szélsőséges iszlamista terrorszervezet az utóbbi napokban a Nigériával szomszédos Niger délnyugati részén is megjelent, egy Koukodou nevű faluban 5 emberrel végeztek, házakat és autókat gyújtottak fel - írja a Reuters. A Boko Haram korábban ritkán bukkant fel errefelé, de a múlt havi a Csád tónál történt, halálos áldozatokkal járó támadásaik után Niger Diffa tartományának vezetője több ezer ember kitelepítését rendelte el a térségből.

A Nigéria, Csád, Niger és Kamerun összefogásával létrehozott hadsereg az utóbbi hónapokban több jelentős katonai győzelmet aratott a Boko Haram felett, a nigériai hadsereg pedig több száz nőt és gyereket mentett ki a Sambisa erdőből, ahol végső csapást készülnek mérni a terrorszervezet egyik főhadiszállására.

Rovatok