Index Vakbarát Hírportál

Katonai szállítógép zuhant le Sevilla közelében

2015. május 9., szombat 14:21 | aznap frissítve

Egy Airbus A400 M típusú katonai szállítógép zuhant le Spanyolországban San Pablo közelében, a sevillai repülőtértől északra. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök azt mondta, a gépen 8-10 ember utazhatott.

Az El País szerint eddig három holttestet találtak, két ember azonban súlyos sérülésekkel túlélte a balesetet. Őket kórházba szállították. A Reuters úgy tudja, hogy 3 ember meghalt, kettő súlyosan megsérült, hármat pedig még nem találtak meg. 
 

A gép tesztrepülésre indult egy Sevilla közeli repülőtérről, majd a kapitány technikai problémák miatt adott le vészjelzést. A baleset miatt a sevillai polgári repülőtéren is leállították a gépek indítását és fogadását. 

Az első jelentések arról szóltak, hogy a gép egy Coca-Cola-üzemre zuhant, de a képeken az látszik, hogy a roncsok egy szántóföldön hevernek. A katasztrófa oka egyelőre nem ismert. 

Az Airbus A400M négy légcsavaros, felső szárnyas közepes katonai szállító repülőgép, amely még tesztelés alatt áll.  A gép összeszerelő üzeme a Sevilla melletti San Pablóban van, ahol a tragédia történt.

A gépet nem a spanyol hadsereg működtette, mert Spanyolország még nem rendszeresítette ezt a típust. Eddig még csak Franciaország, Nagy-Britannia és Törökország rendelkezik ezzel a modellel.  

A Wikipedia szerint a gépet az Airbus S.A.S. fejleszti francia, angol, német, spanyol, olasz, belga, török és luxemburgi megrendelésre, főleg a Transall C–160 és a C–130 Hercules repülőgépek leváltására. A gép két támadó helikoptert vagy 116 katonát képes szállítani úgy, hogy harci körülmények között is manőverezhető marad.

Rovatok