Index Vakbarát Hírportál

Futóversenyen akart robbantani egy fiú Ausztráliában

2015. május 9., szombat 08:30 | aznap frissítve

Több pokolgépet talált az ausztrál rendőrség egy terrorellenes razzián Melbourne-ben. Egy tizenévest őrizetbe vettek és terrorizmussal gyanúsítanak.

A házi készítésű bombákat egy kétemeletes külvárosi villában találták, amiket később felrobbantottak, írja az MTI. A robbanószerkezetek elkészítésével egy 17 éves fiút gyanúsítanak, akit terrorizmus gyanújával vettek őrizetbe.

A fiú édesapja egy szíriai származású orvos. Bob Hill, Victoria állam rendőrfőnök-helyettese azt mondta, a család nem tudott arról, hogy a tinédzser pokolgépeket készített és megviselték őket a történtek.

A sajtó szerint a fiú vasárnap egy jótékonysági futóversenyen akart merényletet végrehajtani, de ezt a rendőrség nem erősítette meg.

Ez már egy hónapon belül a második eset, hogy merényletre készülő fiatalokat vettek őrizetbe a szigetországban. Április közepén öt fiatalt azzal gyanúsítottak meg, hogy az Iszlám Állam közel-keleti dzsihadista szervezet által inspirált merényletet készültek elkövetni egy első világháborús megemlékezésen.

A két eset között a hatóságok szerint nincs közvetlen összefüggés. Az ausztrál rendőrség szeptember óta több támadást meghiúsított, köztük egy olyat, amelyben lefejezésre készültek a gyanúsítottak. Több embert vád alá helyeztek.

Rovatok