Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó ott volt Moszkvában, és pragmatikus együttműködésről beszélt

2015. május 9., szombat 14:41 | aznap frissítve

Európa érdeke, hogy keleti és nyugati fele konstruktívan és kulturáltan tudjon egymással együttműködni, mondta az MTI-nek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Moszkvában, miután több európai uniós kollégájával együtt részt vett a győzelem napi megemlékezésen. 

Szijjártó pénteken 15 ország külügyminisztereinek moszkvai találkozóján, szombaton pedig szlovén, francia és olasz kollégájával együtt a moszkvai Sándor-kertben rendezett koszorúzási ünnepségen és a Kremlben tartott állami fogadáson vett részt.  A szombati katonai díszszemlén az uniós tagállamok vezetőihez és miniszterkollégáihoz hasonlóan a magyar külgazdasági és külügyminiszter sem jelent meg.

Szijjártó szerint a történelem is arra tanít bennünket, hogy Európa csak akkor lehet erős és biztonságos hely, ha a kontinens keleti és nyugati része kulturáltan, pragmatikusan, és egymást tiszteletén alapulva együtt tud működni. Ehhez az kell, hogy az ukrajnai háború minél előbb békésen megoldódjon.

Szijjártó elmondásából kiderült, hogy a pénteki, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kezdeményezésére összehívott külügyminiszteri eszmecserén Európából csak ő és szlovén kollégája vett részt. Rajtuk kívül a kínai, az egyiptomi, a dél-afrikai, a zimbabwei, a kazah, a tádzsik, a türkmén, a mongol, az örmény és a kirgiz külügyminiszter volt ott.

Minthogy Kirgizisztán pénteken csatlakozott az Eurázsiai Gazdasági Szövetséghez, a megbeszélésen felmerült az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdasági Unió közötti együttműködés mikéntje - mondtaSzijjártó Péter. Úgy vélte, teljesen legitim és logikus az a felvetés, hogy a két szervezet között mielőbb induljon meg a párbeszéd, a konzultáció.

Szergej Lavrov külügyminiszter itt azt mondta: az Eurázsiai Gazdasági Szövetség több nagy jelentőségű szabadkereskedelmi megállapodást készül kötni nagy ázsiai gazdaságokkal. Szijjártó Péter szerint amúgy is globális verseny zajlik a regionális gazdasági integrációk között, és ebben a versenyben az Európai Uniónak nem szabad lemaradnia, nyitottnak kell lennie a külső együttműködésre.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a jelenlegi, - a Kreml Ukrajna-politikája miatt Oroszországgal szemben alkalmazott - szankciós rendszeren természetesen csak akkor lehet változtatni, ha a konfliktus minden szereplője tartja magát az ukrajnai válság békés megoldását célzó minszki megállapodáshoz.

Rovatok