Index Vakbarát Hírportál

Háborús sebeket ütöttek Kumanovón

2015. május 11., hétfő 11:20

Huszonkét ember, közülük nyolc rendőr halt meg egy rendőrségi akcióban a macedóniai Kumanovóban. A kormány szerint a szombati összecsapással egy fegyveres albán terroristacsoportot számoltak fel. A szerb–koszovói határhoz közel fekvő városban régebben is voltak már összetűzések a macedón katonaság és az albán szélsőségesek között, most néhány évnyi békés időszak után újra fellángolhatnak a fegyveres harcok.

A lövöldözésben a Koszovói Felszabadítási Hadsereg néven ismert terrorszervezet tizennégy felfegyverzett tagját lelőtték, az összecsapás után pedig harmincan megadták magukat, őket bíróság elé fogják állítani – írja a BBC. A szervezet vezetői ismertek a macedón hatóságok számára, a mostani halálos áldozatok közül azonban eddig csak egyet sikerült azonosítani. A macedón belügyminisztérium szóvivője szerint a csoportot ezzel az akcióval „semlegesítették”.

Az akcióban nyolc rendőr meghalt, harminchét megsebesült. A környékbeli lakosság házait is sok találat érte, de civil áldozatról nem érkeztek hírek. Macedónia kétmilliós lakosságának körülbelül a negyede az albán etnikumhoz tartozik. Régebben gyakoriak voltak a fegyveres összecsapások a macedón rendőrség, katonaság és fegyveres albán csoportok között, 2001-ben az albán kisebbség fellázadt a macedón kormány ellen, több jogot követelve magának. A harcoknak békemegállapodás vetett véget, a feszültségek azonban nem szűntek meg az országban. Múlt hónapban a koszovói határ közelében fekvő Gosincében negyven koszovói albán elfoglalta a helyi rendőrállomást, és önálló albán államot követeltek Macedónián belül.

Nikola Gruevski macedón miniszterelnök azt mondta, hogy „a terroristacsoport destabilizálni próbálta az országot”. A kormány és ellenzéke már többször megvádolta egymást ezzel, a kormányt illegális lehallgatásokkal és sorozatos rendőri erőszakkal is vádolják.

Az Európai Bizottság és a NATO aggodalmát fejezte ki a macedón helyzet miatt, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár felszólította a kormányt, hogy „az ország és az egész régió érdekében tanúsítsanak önmérsékletet, ne hagyják még jobban elfajulni a helyzetet".

Az európai uniós tagjelölt Macedóniában kétnapos gyászt rendeltek el. 

Rovatok