Index Vakbarát Hírportál

300 ezren maradtak segély nélkül Dél-Szudánban

2015. május 11., hétfő 14:17

300 ezren maradhattak létfontosságú segélyek nélkül a polgárháború sújtotta Dél-Szudánban, mert az ország Unity tartományában fellángolt harcok menekülésre kényszerítették a térségben állomásozó ENSZ-csapatokat, írja az AFP alapján a Yahoo News.

A 17 hónapja tartó polgárháború eddigi talán legsúlyosabb harcai folynak az ország északi részén. A kormányerők a tartományi fővárosból, Bentiuból kiindulva támadják a lázadók uralta Leert, amely valaha az ország egyik legtermékenyebb olajkitermelő helye volt. Az ENSZ szerint csak május első hetében 100 ezren kényszerültek elhagyni az otthonukat az Unityben dúló harcok miatt. 

Az ENSZ és más civil szervezetek – többek között az Orvosok Határok Nélkül (MSF –, amelyek korábban a terület segélyezésén dolgoztak, szintén menekülni kényszerültek Leerből és környékéről. Ebből kifolyólag 300 ezer rászoruló maradt élelmiszer és egészségügyi ellátás nélkül. A Vöröskereszt arra is figyelmeztetett, hogy több ezer menekültre lehet számítani a térségből. 

Riek Macharnak, a lázadók vezetőjének szülővárosát, Leert 2014-ben már egyszer megtámadták a kormányoldali csapatok. Végigrabolták a várost, megrohamozták az MSF által fenntartott kórházat is, ágyhoz kötött betegeket lőttek agyon, és porig rombolták az épületet. Az MSF azóta újjáépítette a kórházat, mostanáig ez az egyetlen egészségügyi intézmény az ellenzéki területeken. 

A világ egyik legfiatalabb országában (Dél-Szudán 2011-ben függetlenedett Szudántól) 2013 decembere óta tart a véres polgárháború. A harcokat etnikai alapú mészárlások, nemi erőszak, a civil lakosság és egészségügyi intézmények elleni támadások kísérik. A szomszédos Etiópiában rendezett béketárgyalások mostanáig nem jártak sikerrel, még tűzszüneti egyezményt sem sikerült kötni. 

A háború miatt az ország 12 millió lakosának körülbelül a fele szorul valamilyen segítségre, ebből 2,5 milliót érint az élelmezési probléma. A most fellángolt harcok pont a legrosszabbkor jönnek nekik, mert egyre kevesebb az élelmiszer, ráadásul a hagyományos vetési időszak közepén járunk, ebben a helyzetben viszont az emberek nem tudják majd elültetni a későbbi élelmiszer-ellátást biztosító növényeket. 

Rovatok